Carotta: V zadnjih dneh cunami okužb, prostih postelj skoraj ni več

Koronavirus 26. Okt 202117:37 > 18:01 4 komentarji

V slovenskih bolnišnicah skorajda ni več prostih postelj za covidne bolnike, opozarja koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta. Po projekcijah širjenja okužb bomo v enotah intenzivne terapije maksimalne vrednosti drugega vala presegli že konec prihodnjega tedna.

Zadnjih nekaj dni je trend širjenja okužb s koronavirusom še posebej zaskrbljujoč. Koordinator za zagotavljanje posteljnih zmogljivosti pri obvladovanju covida-19 Robert Carotta pravi, da se je od petka do danes zgodil pravi cunami.

“Konec minulega tedna smo imeli 80 prostih postelj za covidne bolnike in 15 prostih postelj na enotah intenzivne terapije. Od petka do danes pa se je zgodil tako imenovan cunami, tako da imamo že 516 pacientov hospitaliziranih, od tega 131 na intenzivni,” pojasnjuje zdravnik. Prostih postelj tako skorajda ni več, v posameznih bolnišnicah je še po ena ali dve.

“Iskreno upam, da do jutri dopoldne, ko pričakujemo, da se bo sprostilo okrog 40 postelj za covidne bolnike, zdržimo. Verjetno bo moral danes kateri od covidnih pacientov, ki potrebujejo hospitalizacijo, noč preživeti v (ustrezno opremljenem) urgentnem centru,” še opozarja Carotta. Za tiste v najtežjem zdravstvenem stanju je na srečo še nekaj prostih postelj.

Zdravnika skrbi, da se bo s takšnim trendom širjenja okužb število hospitalizacij v desetih do štirinajstih dneh povzpelo preko 700. Po sedanjih načrtih bi ustrezne kapacitete za 700 hospitalizacij lahko zagotovili v naslednjih dveh tednih, a obstaja bojazen, da bo to potrebno že prej. Glavno težavo pri tem predstavlja akutno pomanjkanje zdravstvenega kadra.

“Intenzivnost tega vala je v primerjavi s prejšnjimi večja, okužbe se širijo hitreje, kar gre pripisati visoki nalezljivosti in agresivnosti delta seva. Poleg zelo hitre rasti hospitalizacij imamo težave tudi s pomanjkanjem zdravstvenega kadra. Če se številke tokrat približajo številkam drugega vala, nisem prepričan, kako bomo speljali,” opozarja sogovornik.

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za STA ocenila, da so realne napovedi, da bomo presegli zasedenost 150 postelj na intenzivni terapiji. Če bo naenkrat potrebovalo intenzivno nego preveč ljudi, vse obravnave ne bodo več mogoče. Zato znova opozarja, naj se ljudje cepijo in obnašajo zaščitno, naj se spoštuje pogoj PCT.

Največ bolnikov, okuženih s koronavirusom, je bilo na enotah intenzivne terapije hospitaliziranih decembra lani – okrog 210. Po projekcijah širjenja okužb, ki jih pripravljajo na Inštitutu Jožef Stefan, bomo to število presegli konec prihodnjega tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje