Ciklon Cassandra po državi povzroča težave: podrta drevesa in zaliti objekti

Slovenija 03. Okt 202419:18 > 21:25 1 komentar
Burja v Ajdovščini
Posledice burje v Ajdovščini (Foto: @Martin Vidmar/Neurje.si/FACEBOOK)

V zadnjih dvanajstih urah je po Sloveniji padlo okoli 50 milimetrov padavin, največ na Planini pod Golico – 62 milimetrov. Meteorna voda in vodotoki, ki so prestopili bregove, so ponekod zalivali objekte in cestišča. Hidrologi Arsa opozarjajo, da Krka in njeni pritoki naraščajo in poplavljajo na običajnih območjih, v petek pa lahko v spodnjem toku Krka poplavi v širšem obsegu.

V zadnjih dvanajstih urah je po Sloveniji padlo okoli 50 milimetrov padavin, Največ na Planini pod Golico – 62 milimetrov. Na Primorskem piha močna burja, najmočnejši sunek je bil izmerjen na postaji Podnanos – 131 km/h. Marsikje v sredogorju in visokogorju sneži, na Kredarici je zapadlo že 35 centimetrov snega, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov.

Po podatkih Centra za obveščanje je bilo skupno zabeleženih 40 dogodkov. Kot so zapisali, so imeli na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna in Ptuj ponovno največ dela gasilci in delavci komunalnih in cestnih podjetij.

Na terenu je bilo aktivnih 47 gasilskih enot, od tega štiri poklicne. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Prometno-informacijski center poroča, da je zaradi poplav in zemeljskih plazov zaprtih več cest. V Laškem je zaprt podvoz na Trubarjevem nabrežju na relaciji Laško-Breze-Šentjur. Cesta Smednik-Zameško-Kostanjevica je zaprta med Koprivnikom in Malencami, cesta Kočevje-Željne pa pri Željnah. Na več odsekih je zaprta tudi cesta Grgelj-Fara, cesta Grgelj-Kot pa med Prelesjem in Dolom. Zaprti sta tudi cesta Kot-Sodevci in cesta Volče-Solarji, ki je zaradi zemeljskega plazu zaprta pri Volčah.

V popoldanskih urah je začela v Vipavski dolini in na Primorskem pihati tudi burja, ki v sunkih dosega hitrost do 123 kilometrov na uro. Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom ter na regionalni cesti Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Krka lahko poplavi v širšem obsegu

Agencija RS za okolje je sicer za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo zaradi padavin izdala oranžno opozorilo, za jugozahodno Slovenijo pa so izdali oranžno opozorilo zaradi močnega vetra. Za preostanek države velja rumeno opozorilo.

Hidrologi Arsa opozarjajo, da Krka in njeni pritoki počasi naraščajo in poplavljajo na območjih pogostih poplav. Krka bo v spodnjem in srednjem toku naraščala predvidoma do petka dopoldan, v spodnjem toku pa do popoldneva. Poplavljene površine se bodo postopno povečevale, pri čemer lahko Krka v spodnjem toku v petek poplavi v širšem obsegu. Kolpa je v zgornjem in srednjem toku po prehodnem upadanju začela ponovno naraščati, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje nadaljuje. Ponoči bo Kolpa poplavljala na izpostavljenih območjih. Njen pretok se bo v petek zjutraj začel zmanjševati.

Gladina morja bo danes ponoči, med 22. in 24. uro povišana. Ob tem bo zaradi močne burje morje vzvalovano in bo poplavljalo na območjih, izpostavljenih valovanju s severovzhodne smer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje