Civilna iniciativa opozarja na plačane članke Salonita Anhovo v medijih

Gospodarstvo 29. Jun 202215:23 0 komentarjev
Salonit Anhovo
arhiv Salonita Anhovo

Civilna iniciativa Danes ter društvo Eko Anhovo in dolina Soče opozarjata na plačane članke Salonita Anhovo v slovenskih medijih, s katerimi želi cementarna in sosežigalnica Anhovo po njihovem mnenju oprati svoje delovanje. Kot pravijo, gre za promocijske oglase, ki ustvarjajo izkrivljeno podobo in odvračajo pozornost od dejanskega dogajanja.

Kot je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal Miha Stegel iz civilne iniciative Danes, zadnjih nekaj tednov opažajo vrsto plačanih člankov v slovenskih medijih, od katerih so bili nekateri označeni kot oglasi, nekateri pa ne.

“Slovensko javnost želimo opozoriti, da gre za promocijske oglase, ki so naravnost neokusni, saj ustvarjajo izkrivljeno podobo ter odvračajo pozornost od tragedij in dejanskega dogajanja. Govoriti o brezogljični cementarni, o futuristični in oddaljeni prihodnosti, medtem ko v zrak spuščajo ogromne količine težkih kovin, živega srebra in policikličnih aromatskih ogljikovodikov, je posmehovanje okoliških prebivalcem,” je dejal Stegel.

Poudaril je, da Salonitova predlagana in načrtovana čistilna naprava ne bo zmanjševala emisij težkih kovin in živega srebra, prav tako ni res, da azbest ni škodljiv, kot po njegovih besedah trdijo v podjetju. Prav tako se mu zdi nesprejemljivo, da izgradnjo čistilne naprave pogojujejo s povečanjem sosežiga odpadkov.

“Naše življenje v srednjesoški dolini je zaznamovano z azbestom, smetmi, onesnaženo vodo, zato zahtevamo od avstrijskega Salonita Anhovo in podjetja Wietersdorfer, da se v prihodnje vzdržita takšnih nesočutnih člankov in naj se nehata delati norca iz nas, ki zbolevamo in umiramo,” pa je dejala Manuela Korečič iz društvo Eko Anhovo in dolina Soče. Po njenih besedah je zaradi delovanja cementarne Anhovo do zdaj na Goriškem prezgodaj umrlo več kot 300 ljudi, medtem ko se število obolelih meri v tisočih.

Stegel je opozoril tudi, da še vedno ni prišlo do izenačitve mejnih vrednosti za sosežig. Kot je povedal, so se že sestali z novim ministrom za okolje Urošem Brežanom, s katerim so imeli začetne pogovore, od nove vlade pa pričakujejo takojšnjo izenačitev mejnih vrednosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.