Kozina: “Črvi na pultih, Indijci spijo v skladišču, nenehen videonadzor …”

Slovenija 08. Jun 202213:37 > 19:31 6 komentarjev
Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica

V podjetjih Marinblu in Salea, ki pakirata sveže ribe, je težava z delovnimi, bivalnimi in higienskimi razmerami, sta danes zatrdila Goran Lukić in Luka Lukić iz Delavske svetovalnice. Poudarila sta, da so pristojni organi ukrepali premalo odločno.

“Nore bivalne razmere, delo po 30 ur zapored, pritisk prek videonadzora, najemanje indijskih delavcev prek neprijavljene portugalske agencije, črvi na delovnih površinah, kjer se čisti ribe,” je Goran Lukić iz Delavske svetovalnice na današnji novinarski konferenci povzel razmere v podjetjih Marinblu in Salea.

“Opozorila niso dovolj”

Podjetji, ki se ukvarjata s pakiranjem svežih rib, imata sedež v Kozini. Njuna lastnika sta Boris Šuštar, nekdanji državni sekretar, ki je bil v zaporu zaradi prejemanja podkupnine, in njegova žena Rozana Šuštar, ki je tudi direktorica podjetij. Pomembno vlogo v podjetjih ima njun sin Tim Šuštar, kažejo podatki, ki jih je predstavila Delavska svetovalnica.

Za razmere v podjetju so izvedeli, ko so se nekateri delavci v podjetju obrnili nanje za pomoč pri urejanju papirjev, je povedal Goran Lukić. Nato so dobili informacije o številnih očitnih nepravilnostih. Pozneje se je izkazalo, da so mnogi na Obali za to vedeli, je dodal.

Lukić je večkrat poudaril, da so za razmere soodgovorni javni organi, ki po njegovem niso ukrepali dovolj odločno. Inšpekcija za delo je podjetji obiskala sedemkrat, izdala pa je samo odločbe in izrekla opozorila. “Pri takih delodajalcih opozorila niso dovolj,” je zatrdil Lukić.

Minister pričakuje, da bodo nadzorni organi opravili svoje delo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han obsoja izkoriščanje delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. “Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem pa škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo. Kot gospodarski minister pričakujem, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev. Slovenija mora biti zgled urejenega gospodarstva s spoštovanjem visokih delovnopravnih in okoljskih standardov,” je povedal ob tem.

Na podlagi izjav enega od delavcev je Delavska svetovalnica včeraj podala prijavo suma kaznivih dajanj na koprsko tožilstvo. Obrnila pa se je tudi na delovno inšpekcijo, finančno upravo in informacijsko pooblaščenko. “Verjamem, da bodo opravili svoje delo, na nas pa je, da to izpostavljamo,” je dejal Lukić. Poleg tega so pozvali trgovski verigi Lidl in Spar, da prenehata ponujati izdelke podjetij Marinblu in Salea.

Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica
Marinblun Salea ribe Marinblun Salea ribe
Delavska svetovalnica

30 ur dela brez počitka

V podjetjih Marinblu in Salea dela približno 20 delavcev, je navedel. Večinoma gre za tujce iz držav, ki niso članice Evropske unije, predvsem iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije in s Kosova, pa tudi iz Ukrajine.

Delavci naj bi večkrat delali po več kot 20 ur zaporedoma in naj bi imeli med delom zelo malo odmorov in počitka. Eden od delavcev, ki je spregovoril tudi za TV Slovenija, je zatrdil, da je najprej delal šest ur v proizvodnji, nato takoj peljal kombi z ribami v Prago. Eno uro po tem, ko se je vrnil, naj bi začel razvažati ribe po Sloveniji. Skupno naj bi takrat neprekinjeno delal 30 ur brez počitka. “Vozil je kombi in ni vedel, ali bo preživel, ker se mu je tako spalo,” je dejal Lukić.

V prostorih podjetja naj bi bile nameščene kamere, ki pa po Lukićevih besedah niso namenjene zagotavljanju varnosti pri delu, kot dovoljuje zakon. “Ravno nasprotno, videonadzor je namenjen zagotavljanju nevarnih delovnih razmer,” je dejal.

Tim Šuštar pa tudi drugi so namreč prek videopovezave natančno spremljali dogajanje v proizvodnji in nato “z izbranimi besedami”, kot se je izrazil Lukić, sporočali delavcem, naj delajo hitreje in učinkoviteje.

“Delavci so psihično uničeni,” je dejal Lukić. “Ko po službi pridejo domov, se tresejo in ne morejo spati več kot dve, tri ure v kosu.”

Plačani naj bi bili 3,8 oziroma 3,9 evra na uro. Vodstvo podjetja naj bi prirejalo plačilne liste, zato ti ne ustrezajo dejanski količini opravljenega dela, je povedal Lukić.

Noben delavec v podjetju ne zdrži več kot nekaj mesecev, je danes povedal Luka Lukič, ki je prav tako predstavnik Delavske svetovalnice. “Če je v podjetju, ki ima sedem milijonov evrov letnih prihodkov, takšna fluktuacija delavcev, bi morali zvoniti vsi alarmi,” je dejal.

“Črvi na delovnih površinah”

Problematične so tudi higienske razmere v proizvodnji, je dodal Luka Lukić. Po njihovih informacijah reklamirane izdelke, ki naj bi bili oporečni predvsem zaradi izpostavljenosti previsokim temperaturam, delavci po navodilih vodstva zgolj sperejo v ledeni vodi, prepakirajo in pošljejo na tuje trge. Poleg tega naj bi bile delovne površine, na katerih obdelujejo ribe, oporečne. Na njih naj bi bili tudi črvi.

Marinblue Salea indijski delavci
Delavska svetovalnica

Pred kratkim je v podjetju začelo delati 12 indijskih delavcev, je še izpostavil Goran Lukić. Njihove bivanjske in življenjske razmere pa so takšne, kakršnih na svetu ne bi smelo biti, je dodal. Indijci naj bi namreč spali v sobi, kjer ni praktično nič drugega kot večje število vzmetnic. Ta soba je pravzaprav skladišče nad proizvodnimi prostori.

Že pred prihodom indijskih delavcev naj bi vodstvo podjetja ponudilo enemu od zaposlenih, da lahko, ker je imel med “izmenama” samo tri ure časa, prespi nad obratom podjetja, je povedal Lukić.

Indijci prek portugalske agencije

Zavod za zaposlovanje je Delavski svetovalnici sporočil, da je najprej podjetje Salea zaprosilo za dovoljenje za zaposlitev sedmih indijskih državljanov, vendar zavod tega ni dovolil, ker tujci niso dokazali, da izpolnjujejo pogoje za delovno mesto. Nato pa je podjetje Marinblu najelo 12 indijskih državljanov prek portugalske agencije za posredovanje dela Work Supply. Za posredovanje dela v Sloveniji se mora tuja agencija prijaviti pri slovenskem ministrstvu za delo, a Work Supply tega ni storil.

Bivalne razmere indijskih delavcev je treba primerjati z letnimi prihodki podjetja, ki znašajo sedem milijonov evrov, je dejal Goran Lukić.

Luka Lukić pa je opozoril, da člani družine Šuštar na družbenih omrežjih objavljajo fotografije razkošnega življenja. “Ko so ti ljudje na dopustu, menda v Miamiju na križarjenju, imajo ves čas svoj resničnostni šov, ko prek kamer gledajo delavce,” je dejal.

Po objavi članka so se ojavili pozivi trgovcem, naj izdelke omenjenih podjetij izločijo s svojih polic. Spar Slovenija je na Twitterju zapisal, da obsojajo vsakršno kršitev pravic delavcev, zato so sodelovanje s podjetjema nemudoma prekinili. Če pa so zaposleni iz navedenih podjetij zainteresirani za delo pri jih, jih vabijo, da se jim pridružijo. V Lidlu Slovenija naj bi medtem zadevo še proučevali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje