Damjan Oražem z vrha zavoda za gozdove razrešen nezakonito, zato bo tožil državo

Slovenija 24. Maj 202317:41 3 komentarji
Damjan Oražem
Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi nezakonite razrešitve z mesta direktorja Zavoda za gozdove Slovenije pred slabimi tremi leti bo Damjan Oražem tožil državo. Leta 2020, v času Janševe vlade, je bil razrešen zaradi domnevnih motenih financiranjih lovišč s posebnim namenom, njihovega nezadovoljivega sanacijskega načrta in spornega ravnanja v zasebnem podjetju, omenjali pa so se tudi očitki glede zlorabe položaja, nezakonitega izplačevanja povečanih obsegov dela in nadurnega dela in spornega zaposlovanja.

Upravno sodišče je razsodilo, da je nekdanja vlada pod vodstvom Janeza Janše septembra 2020 nezakonito razrešila takratnega direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjana Oražma.

Sodba je pravnomočna, je danes sporočil Oražem, ki je zoper državo zato napovedal tožbo. Kot je dejal za STA, bo po načrtih tožbo še ta teden vložil na delovno sodišče, ki bo odločalo o razliki v plači in obrestih, vložil pa bo tudi odškodninsko tožbo za razžalitev dobrega imena in časti oz. ugleda. O tem mora obvestiti državno odvetništvo, s katerim se lahko pred začetkom postopkov na sodiščih poravna.

“Denarna nadomestila ne morejo popraviti povzročene moralne škode, povzročitelji pa zanje z ničemer ne odgovarjajo,” je poudaril Oražem, ki je po razrešitvi v skladu z internimi pravili zavoda in ker se mu dodeljeni mandat še ni iztekel, ostal zaposlen v tej ustanovi in je vodja krajevne enote zavoda za gozdove v Postojni.

Oražem je zavod za gozdove vodil od decembra 2013, od tega sprva eno leto kot v. d. direktorja, leta 2018 pa je dobil nov štiriletni mandat. Vlada ga je z mesta direktorja razrešila na dopisni seji sredi septembra 2020 na predlog takratne ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec.

Ta je med očitki navedla moteno financiranje lovišč s posebnim namenom, njihov nezadovoljiv sanacijski načrt in sporno ravnanje v zasebnem podjetju, omenjali pa so se tudi očitki glede zlorabe položaja, nezakonitega izplačevanja povečanih obsegov dela in nadurnega dela in spornega zaposlovanja. Oražem je že takrat vse očitke zavrnil.

“Zaradi dolžnega ukrepanja proti hudim nepravilnostim v loviščih s posebnim namenom so se poleti 2020 v takrat vladajoči stranki naklonjenih medijih sistematsko objavljale laži v zvezi z zavodom in takratnim direktorjem,” je navedel ob objavi novice o sodbi upravnega sodišča.

Od sredine lanskega septembra je direktor zavoda za gozdove Gregor Danev. Izbrali so ga na podlagi razpisa, ki ga je kmetijsko ministrstvo objavilo konec julija 2022. Kot je povedal Oražem, se je na razpis prijavil, a da so njegovo prijavo po besedah vodje razpisa pomotoma vrgli v koš.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje