“Vlaganje v medicinske sestre presega zgolj koristi za zdravje”

Slovenija 12. Maj 202408:49 0 komentarjev
medicinske sestre
Fotografija je simbolična (foto: PROFIMEDIA)

Iz domačih stanovskih združenj ob mednarodnem dnevu medicinskih sester prihajajo pozivi k izboljšanju delovnih pogojev in kadrovskih normativov za medicinske sestre ter tudi k večjim sistemskim vlaganjem v zdravstveno nego.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) izpostavljajo tudi problematiko pomanjkanja kadra, ki je vsaj evropska, če ne globalna težava. Da bi pri nas ustavili trend odhajanj iz poklica, bi bilo treba zaposlenim v zdravstveni negi zagotoviti dostojno plačilo in primerne delovne pogoje.

K slednjemu bi močno prispevala sprejetje ter implementacija kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi, so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost ob mednarodnem dnevu.

Spomnili so, da kljub stavkovnemu sporazumu, ki so ga sindikati podpisali z vlado decembra 2018, ter podpisanemu dogovoru o nujnih ukrepih na področju zdravstva in socialnega varstva iz novembra 2021 do danes še niso sprejete in uveljavljene rešitve, ki bi vsaj delno pripomogle k začetku urejanja razmer v zdravstveni negi.

Za SDZNS je prioriteta tudi prenova plačnega sistema za javni sektor in v njenem okviru primerno ovrednotenje dela vseh zaposlenih v zdravstveni negi na vseh nivojih delovanja. Pri plačnih oziroma stebrnih pogajanjih si bodo prizadevali za takšne rešitve, ki bodo ustrezno naslovile plačna nesorazmerja in bodo pravične za vse zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, so zapisali.

“Vlaganje v medicinske sestre presega koristi za zdravje”

Pozivi k izboljšanju delovnih pogojev, zagotavljanja zadostnega števila izvajalcev in višjim vlaganjem v razvoj in izobraževanje kadra prihajajo tudi iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica-Zveza).

Po mnenju Zbornice-Zveze vlaganje v medicinske sestre presega zgolj koristi za zdravje, saj ima dolgoročne učinke tudi na gospodarsko rast. Skrajni čas je, da se te pomembne vloge zavedo tudi politični odločevalci, menijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!