“Bešič Loredan s samovoljnim ravnanjem ogrozil soočanje bolnišnice z epidemijo”

Slovenija 16. Nov 202111:07 > 17. Nov 2021 06:16 3 komentarji
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./BOBO

Kaj se dogaja v novogoriški bolnišnici? Vodja ortopedskega oddelka v novogoriški bolnišnici Danijel Bešič Loredan je prejel obvestilo o izredni odpovedi delovnega razmerja in prepoved opravljanja dela. Razlog za odpoved naj bi bilo njegovo nasprotovanje premeščanju ortopedskih bolnikov zaradi širjenja kapacitet za covidne potrebe. V bolnišnici so to potrdili z besedami, da je "dr. Bešič s samovoljnim ravnanjem ogrozil sposobnost bolnišnice, da se na učinkovit način sooča z epidemijo".

Ortoped Danijel Bešič Loredan, ki je v novogoriški bolnišnici vodil ortopedski oddelek, delal v ambulanti in operiral, je prejel obvestilo o izredni odpovedi delovnega razmerja, je za N1 potrdil poročanje časopisa Delo. Prav tako so mu prepovedali opravljati delo in v novogoriško bolnišnico od petka nima vstopa, niti nima dostopa do podatkov. Razlog za odpoved naj bi bilo njegovo nasprotovanje premeščanju ortopedskih bolnikov zaradi širjenja kapacitet za covidne potrebe.

Kaj pravi Bešič Loredan?

“Prejšnji petek mi je zasebni detektiv domov dostavil dva sklepa. Prvi je sklep o takojšnji prepovedi opravljanja dela, in iz istih razlogov, kot so mi prepovedali opravljati delo, sem bil tudi obveščen, da so bili sproženi postopki izredne odpovedi delovnega razmerja,” nam je povedal Bešič Loredan. Čas za pritožbo ima do četrtka, pritožil pa se bo pisno, je napovedal.

Vsebina ugovora, ki ga bo v imenu Bešič Loredana predvidoma oddal odvetnik, se še usklajuje. Bo pa ortoped vztrajal, da je “samo opravljal svoje delo”. “Težko verjamem, da zato, ker sem opravljal svoje delo, skladno s tistim, kar je prav, dobim izredno odpoved,” je pojasnil.

Bešič Loredan je povedal, da gre za umazano, podlo igro vodstva bolnišnice, ki je v teh razmerah nepotrebna. Dejal je, da je vodstvo novogoriške bolnišnice že tretjič v dveh letih zaprlo ortopedski oddelek in da poleti ni bilo nobenih pogovorov, kaj se bo zgodilo s covidnimi bolniki, če pridemo do tega, kjer smo danes. Peščico ortopedskih pacientov, ki so ostali v bolnišnici, so premestili na oddelek z ostalimi kirurškimi dejavnostmi oziroma v prostor, ki po oceni Bešič Loredana zanje ni primeren.

Bešič Loredan kritičen do organizacije v bolnišnici

“Vztrajal sem, da zaprtje oddelka ortopedije ni mogoče, če hočemo zdraviti bolnike z oznako nujno oziroma zelo hitro. Bolnišnica je nujno potrebovala covidne postelje. Boli pa me dejstvo, da je v novi bolnišnični stavbi 60 ali več praznih postelj in bi jih s povsem drugačno organizacijo dela namenili covidnim bolnikom z istim številom zaposlenih in bi ostale dejavnosti lahko v 30 odstotkih opravljale svoje delo,” je pojasnil Bešič Loredan.

Po njegovih besedah je svet novogoriške bolnišnice pred kratkim potrdil novega direktorja Dimitrija Klančiča ter izrazil upanje, da ga bo čim prej potrdila tudi vlada in da bo novi direktor postavil novo ekipo, ki bo regionalno novogoriško bolnišnico postavila na raven, ki si jo zasluži, predvsem da poskrbi za bolnike v teh najtežjih časih.

“Bešič ogrozil učinkovito soočanje bolnišnice z epidemijo”

V novogoriški bolnišnici so v odzivu na dogajanje izpostavili, da so morali zaradi težke epidemiološke situacije ukiniti nenujne programe in združiti dejavnosti operativnih strok v glavni stavbi bolnišnice, kar je tudi skladno s sklepi ministrstva za zdravje. Pravijo, da so vsi predstojniki sklep spoštovali in aktivno sodelovali pri obvladovanju težkih razmer, izjema pa, da je bil predstojnik oddelka za ortopedijo. Torej Bešič Loredan.

“Da bi lahko še naprej nudili primerno obravnavo tako pacientom obolelim za covid kot tudi ostalim necovid pacientom, ki potrebujejo nujno obravnavo, smo za zagotovitev ustreznih kadrovskih in prostorskih kapacitet nujno potrebovali kapacitete Oddelka za ortopedijo, kar pa nam je bilo zaradi ravnanj dr. Bešiča onemogočeno,” so zapisali v odzivu. “Dr. Bešič je tako s samovoljnim ravnanjem ogrozil sposobnost bolnišnice, da se na učinkovit način sooča z epidemijo. Vodstvo SB Nova Gorica je bilo zato prisiljeno sprožiti ustrezne postopke zoper dr. Bešiča,” so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje