Vodstvo Darsa pred protestom: Dogovor podpisala dva sindikata, tretji žal ne

Slovenija 21. Jun 202406:25 > 12:24 1 komentar
Klemen Brenk, Dars
Foto: Denis Sadiković/N1

Delavci Darsa ob 14. uri pripravljajo protestni shod, saj so nezadovoljni s potekom pogajanj o plačah. Vodstvo podjetja očitke zavrača in poudarja, da so dogovor že dosegli z dvema od treh reprezentativnih sindikatov v podjetju.

Sindikat delavcev Darsa danes pred Darsovo upravno stavbo v Ljubljani organizira protest, saj je nezadovoljen s potekom pogajanj z vodstvom glede plač zaposlenih.

Opozarja, da število zaposlenih že leta stagnira, delovne obremenitve pa naraščajo. Zaposleni so nezadovoljni tudi zaradi političnega kadrovanja v vodstvu in s tem povezani prejemki.

Sindikati v Darsu so podali predlog za dvig osnovnih plač v podjetju zaradi zaostankov v rasti plač, ki so se nabrali med letoma 2009 in 2019. Delo postaja vse zahtevnejše in nevarnejše, pritiski na zaposlene pa se povečujejo do te mere, da to že vpliva na varnost zaposlenih, so v četrtek sporočili iz Sindikata delavcev Darsa, ki je del KSS Pergam.

“Medtem ko so poslovni rezultati v družbi odlični in ostajajo neporabljena sredstva na postavki stroškov dela, se nezadovoljstvo zaposlenih posledično povečuje,” so poudarili in dodali, da nezadovoljstvo potrjujejo tudi ankete med zaposlenimi.

Upravi tudi očitajo, da se do napovedi javnega shoda o dvigu plač ni želela resno pogovarjati. V pogajanjih je uprava sicer podala nekatere predloge za dvig plač zaposlenih, vendar je velika večina članov sindikata predloge zavrnila, saj se le delno nanašajo na dvig osnovnih plač, so dodali.

Javni shod ob 14. uri organizirajo kot izraz nezadovoljstva z dano ponudbo uprave in v podporo prizadevanju Sindikata delavcev Darsa v boju za višje plače zaposlenih ter kot opozorilo upravi, da v izogib zaostrovanju sindikalnih aktivnosti stori dodatne korake v smeri upravičenih pričakovanj in zahtev zaposlenih, so sklenili.

Vodstvo Darsa dogovor doseglo z dvema sindikatoma, z enim ne

Vodja službe za upravljanje kadrov v podjetju Klemen Brenk je v izjavi pred protestom dejal, da je uprava zahtevek za dvig plač od treh reprezentativnih sindikatov dobila 17. aprila. Želeli so 22-odstotni dvig.

Po trditvah Brenka so sledili štirje sestanki, na katerih so se dogovorili, da s 1. julijem dvignejo osnovne plače za en plačni razred, kar predstavlja 4- do 5-odstotni dvig. Prav tako so se dogovorili, da v naslednjih treh mesecih dvignejo maso za delovno uspešnost s 13 na 16 odstotkov in da nemudoma pristopijo k novi sistemizaciji delovnih mest. Konec leta pa bi se dogovorili še o novi lestvici za usklajevanje plač z inflacijo.

“Dogovor sta podpisala dva sindikata, tretji žal ne. A ta dogovor je največ, kar je ta trenutek sprejemljivo za zdravo nadaljnje poslovanje podjetja,” je poudaril Brenk. Ker pa so zahtevek za dvig plač vsi trije sindikati podali v istem zapisu, vodstvo pričakuje, da tudi dogovor podpišejo vsi trije.

Na očitke, da se uprava ni bila pripravljena pogovarjati, je Brenk odgovoril, da je bil on tam kot pooblaščenec za komunikacijo s socialnimi partnerji in da je pripravljenost uprave na pogovor vedno bila in še bo velika.

Trenutno je v Darsu približno 1.250 zaposlenih, največja skupina pa so vozniki strojniki (vzdrževalci). Povprečna plača voznika strojnika na delovnem mestu, ki zahteva 4. stopnjo izobrazbe, je 2.500 bruto, povprečna plača v podjetju pa 2.900 bruto. “Ocenite sami, ali so plače nekonkurenčne za to stopnjo izobrazbe,” je na novinarsko vprašanje odgovoril Brenk.

Število zaposlenih sicer želijo dvigniti za tri odstotke. “Trg dela je izjemno nasičen, vsi se spopadamo s pomanjkanjem delovne sile. V tem obdobju pa je težje najti visoko strokoven kader kot pa druge profile,” je še izpostavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje