Delavci v pravosodju ob protestu sodnikov: Ne pozabite na nas

Slovenija 12. Jan 202412:07 > 17:30 3 komentarji
Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO

Sindikat delavcev v pravosodju ob sodniškem protestu opozarja, da ključnega dela sodne veje oblasti ne predstavljajo le funkcionarji, ampak tudi ostali uslužbenci. Od vlade pričakujejo, da bo ustrezno uredila tudi položaj javnih uslužbencev v pravosodju ter da bo plačno problematiko za vse javne uslužbence in funkcionarje uredila hkrati.

Sindikat delavcev v pravosodju je zapisal, da že vrsto let opozarja na neustrezen plačni položaj javnih uslužbencev v slovenskem pravosodju. “Ta se odraža v vedno bolj kritični kadrovski situaciji zlasti na sodiščih, na katero že dalj časa opozarja ne le sindikalna stran, temveč tudi sodišča sama, saj je že začela hromiti delovne procese,” so dodali.

Neprimerno plačilo za odgovorno delo krizo v pravosodju poglablja, že tako slabe razmere pa so se v zadnjih letih še znatno poslabšale, so prepričani v sindikatu. Zaposleni v sodnem sistemu pa so doslej “žal prejeli le zagotovila, da niso pozabljeni, kar pa problematike seveda ne rešuje”.

Zapisali so, da je tako “vladna pripravljenost nasloviti plačni položaj pravosodnih funkcionarjev v ustih zaposlenih v pravosodju pustila izrazito grenak priokus”. Kot so pojasnili, javni uslužbenci ne nasprotujejo dvigu plač funkcionarjev, a ugotavljajo, da “za reševanje njihove plačne problematike, ki je dokazana in povzroča dejansko zaznavne težave v pravosodju, očitno ni enake pripravljenosti”.

Od vladne strani pričakujejo in zahtevajo, da se bo držala svojih zavez in plačno problematiko uredila za vse javne uslužbence in funkcionarje hkrati, torej da bo v prihodnje ustrezno uredila tudi položaj javnih uslužbencev v pravosodju.

Sicer pa v sindikatu pojasnjujejo, da s strani sodniških organizacij niso prejeli nobenega vabila, naj se pridruži ali podpre sodniška prizadevanja za izboljšanje njihovega plačnega položaja. Če bi sodniške organizacije izrazile pripravljenost za sodelovanje, so v sindikatu odprti tudi za dogovor o podpori in sodelovanju, a le, če je ta “medsebojna in obojestranska in služi interesom vseh zaposlenih”, so zaključili.

Sodništvo društvo podrlo prizadevanja: “So nepogrešljivi člen”

“Slovensko sodniško društvo podpira prizadevanja Sindikata delavcev v pravosodju po odpravi znatnega plačnega zaostajanja javnih uslužbencev v pravosodju v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci na primerljivo zahtevnih delovnih mestih,” so sporočili iz društva.

Poudarjajo, da so javni uslužbenci v sodstvu nepogrešljiv člen delovanja sodišč, saj sodniki z njimi delajo z roko v roki. “V našem interesu je, da javni uslužbenci v pravosodju prejmejo pošteno plačilo za opravljeno delo, saj skupaj zagotavljamo učinkovito pravico do sodnega varstva,” so še zapisali.

Tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) izraža polno podporo pozivu Sindikata delavcev v pravosodju in solidarnost z delavci v pravosodju. “Kot izpostavlja sindikat, so tudi javni uslužbenci v pravosodju del sodne veje oblasti, brez katerih ta svojih nalog ne bi mogla izvajati, žal pa so doslej prejeli zgolj zagotovila, da niso pozabljeni. Njihovo plačilo je neprimerno in potrebno ustrezne korekcije, kar je ugotovljeno tudi v Beli knjigi o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu. Soočajo se tudi z odhodi zaposlenih in z vedno večjim kadrovskim mankom,” so sporočili iz KSJS.

Prav tako so javni uslužbenci v pravosodju tisti, ki so nepogrešljivi tudi za delo funkcionarjev v pravosodju. Zato so v KSJS začudeni, ker sodniki izpostavljajo le lasten položaj, ne pa tudi položaja svojih sodelavk in sodelavcev. V KSJS se pridružujejo zahtevi sindikata, da vlada plačno problematiko za vse javne uslužbence in funkcionarje uredi hkrati, so še dodali.

Tudi v Notarski zbornici Slovenije so poudarili, da je usklajevanje prejemkov z inflacijo nujno tudi za druge deležnike v pravosodju in za notarsko službo. Obenem podpirajo protest sodnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje