Devetošolci so še zadnjič sedli v osnovnošolske klopi

Slovenija 14. Jun 202414:40 1 komentar
učiteljica v razredu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Učenci 9. razredov so danes še zadnjič sedli v osnovnošolske klopi, zanje je namreč konec pouka. Danes bodo prejeli zaključna spričevala, pa tudi obvestila o dosežkih nacionalnega preverjanja znanja. Na nekaterih šolah se bodo zvečer od šole poslovili z valeto. Za učence od 1. do 8. razreda pa se bo pouk zaključil v ponedeljek, 24. junija.

Za tiste učence 9. razredov, ki pri katerem od predmetov niso bili uspešni, se že v ponedeljek začenjajo popravni izpiti, ki bodo trajali do 1. julija. Če ne bodo uspešni, bodo imeli na voljo še drugi rok, ki se bo začel 19. in zaključil 30. avgusta.

Po podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje letos osnovno šolo zaključuje 21.305 devetošolcev, kar je 266 manj kot lani. Za šolsko leto 2024/2025 so srednje šole prejele prijave 22.971 kandidatov. Vpis bo omejen na 58 šolah. Nadaljuje se trend povečanega zanimanja za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja.

Kot vsako leto se je sicer največ kandidatov prijavilo v programe srednjega strokovnega izobraževanja, sledijo gimnazijski programi in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja.

Naslednji teden prvi krog izbirnega postopka za srednjo šolo

Kandidati se bodo vpisovali v srednjo šolo po zaključku 9. razreda. Prvi krog izbirnega postopka bo potekal med 17. in 21. junijem. Tisti, ki ne bodo sprejeti v prvem krogu, bodo prijavnico za drugi krog oddali do 26. junija.

Učenci, ki tudi v drugem krogu ne bodo izbrani na nobeni od šol, ter učenci, ki se še nikamor ne bodo prijavili, se bodo lahko vpisali na tiste srednje šole, ki bodo imele še prosta mesta in bodo objavljena na spletnih straneh ministrstva 4. julija. Srednje šole bodo na prosta mesta vpisovale kandidate najdlje do 30. avgusta.

Kandidati se lahko prijavijo s prijavnico, ki je dostopna na tej povezavi. Prijavnico za vpis oddajo na svoji osnovni šoli ali izbrani srednji šoli.

NPZ opravilo okoli 95 odstotkov osnovnošolcev

Nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki je potekalo v prvi polovici maja, je opravljalo 22.315 šestošolcev na 498 šolah in 21.129 devetošolcev na 489 šolah. K letošnjemu preverjanju se je prijavilo tudi 2.389 šestošolcev in 2.716 devetošolcev s posebnimi potrebami.

Tako kot prejšnja leta so učenci 9. razredov pisali NPZ iz matematike, maternega jezika in tretjega predmeta, za kar je ministrstvo določilo fiziko, likovno umetnost, prvi tuji jezik in zgodovino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje