Direktor inštituta Državljan D umaknil ovadbo zoper ravnateljico OŠ Brezovica

Slovenija 03. Sep 202420:05 1 komentar
prazna šolska učilnica
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Direktor inštituta Državljan D Domen Savič je umaknil kazensko ovadbo zoper ravnateljico Osnovne šole Brezovica Meto Trček v zvezi z domnevnim junijskim napadom tujca na eno od učenk šole na ljubljanskem mestnem avtobusu. Dogodek se namreč sploh ni zgodil, avtorstvo izmišljene zgodbe pa je Savič sprva pripisal ravnateljici in jo obtožil spodbujanja sovraštva in laganja v javnosti.

Direktor inštituta Državljan D Domen Savič je na policijsko postajo Vič poslal predlog umika ovadbe zoper ravnateljico Osnovne šole (OŠ) Brezovica pri Ljubljani Meto Trček.

Ravnateljico je julija kazensko ovadil zaradi več kršitev kazenskega zakonika in podal pobudo za njeno razrešitev na podlagi spodbujanja sovraštva z laganjem v javnosti. Očital ji je, da si je izmislila zgodbo o domnevnem napadu na ljubljanskem avtobusu, v katerem naj bi 24-letni državljan Maroka na avtobusu ogovarjal potnike in lažje poškodoval eno od učenk OŠ Brezovica.

Slab mesec po tem, ko je učenka šole prijavila napad, se je namreč izkazalo, da se dogodek, kot je bil prijavljen, sploh ni zgodil. Pred dnevi je Trček na novinarski konferenci zavrnila očitke, da si je zgodbo izmislila in pojasnila, da jih je o domnevnem napadu na avtobusu obvestila mati vpletene deklice, obvestilo pa da so pripravili na podlagi izpovedi deklice in njene mame.

Domen Savič
Domen Savič (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

Tega Savič, kot je danes pojasnil, ob podajanju ovadbe ni vedel. Šele julija je na seji Sveta šole in na tiskovni konferenci po njej prejel informacijo, da ravnateljica Trček ni bila odgovorna za pridržanje osumljenca niti ni bila avtorica trditev o napadu na avtobusu.

“Do napačnega mišljenja o vzročno-posledični povezavi sem prišel na podlagi ravnateljičinega sporočila staršem in medijskih poročil o dogodku, ki so pomešala sosledje,” je še sporočil direktor inštituta in se ravnateljici opravičil za vso morebitno škodo.

Več o okoliščinah domnevnega dogodka ter odzivu in usodi ravnateljice OŠ Brezovica si preberite v članku “Incident” na mestnem avtobusu: znane nove okoliščine in usoda ravnateljice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje