Direktor Nivo Eko: “V katerem mediju bomo oglaševali, se odločam po instinktu”

Slovenija 14. Maj 202422:01 2 komentarja
preiskovalna komisija
Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO)

Direktor celjskega podjetja Nivo Eko Klemen Senič je pred preiskovalno komisijo DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank kategorično zavrnil očitke, da bi podjetje v zameno za pridobljene državne koncesije za urejanje vodotokov oglaševalo v medijih blizu SDS. V katerem mediju bo podjetje oglaševalo, pa se odloča po instinktu.

Ugotovitve preiskovalne komisije DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank nakazujejo, da so posamezna gradbena podjetja v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov nakazovala denar medijem blizu SDS – šlo naj bi za Nova Obzorja, Demokracijo in Lanaka Media.

Kot izhaja iz vmesnega poročila komisije, naj bi višina njihovih rednih nakazil močno presegala cene oglaševanja na medijskem trgu, zato se poraja sum, da je šlo za plačevanje fiktivnih storitev. “Omenjene oglaševalske pogodbe v skupni višini 500.000 evrov pa so bile sklenjene v času, ko so omenjena gradbena podjetja s strani ministrstva za okolje, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak, pridobila koncesije za upravljanje in čiščenje vodotokov,” piše v poročilu.

Pred preiskovalno komisijo DZ je danes pričal direktor podjetja Nivo Eko Klemen Senič, ki ureja vodotoke v Savinjski dolini. Senič je uvodoma dejal, da ne ve, zakaj je vabljen kot priča pred preiskovalno komisijo. Če bi bil seznanjen z vsebino, bi se na pričanje lahko pripravil, je dodal.

Kot je izpostavila predsednica preiskovalne komisije Tamara Vonta, po podatkih Erarja Nivo Eko za urejanje vodotokov od države prejema vedno več sredstev. Pred letom 2020 je podjetje prejemalo tri milijone evrov letno, v letu 2021 je prejelo šest milijonov evrov, v letu 2022 pa sedem milijonov evrov.

Tamara Vonta
Tamara Vonta (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Senič je dejal, da je višina sredstev odvisna od vsakokratne vlade. “Takrat je pač bil tak način, da se pač da čim več v vodotoke, ker je bilo v zadnjih 30 letih premalo denarja, zato se je videlo, kaj se je zgodilo lansko leto, ko so bile poplave,” je dejal. Cene storitev so od podpisa koncesijske pogodbe v letu 2019 enake, za več denarja je tako treba opraviti večji obseg del oziroma nadaljevati dela tam, kjer so se ustavila, je pojasnil.

Podjetje ima po besedah Seniča okrog 100 podizvajalcev, kateri so, ne ve natančno, saj jih izbira nabavna služba. Podizvajalci opravljajo dela, ki so predvidena po pogodbah, je dejal.

Senič zanikal, da bi šlo za protiusluge

Podjetja NGN Eko, katerega lastnik je Rok Arčan, direktor pa Tadej Hat, Opgrad, katerega lastnik in direktor je Rok Erjavec, in DL Naložbe, katerega direktor je Gregor Napret, pozna, a se podrobnosti poslovanja z njimi ne spomni. “Če smo karkoli delali, smo delali zagotovo vse po zakonu,” je zatrdil.

Vonta je izpostavila, da omenjena podjetja obstajajo le na papirju, saj v večini nimajo zaposlenih, Senič pa ji je odgovoril, da to ne drži, saj za vsaj eno podjetje ve, da ima več kot 10 zaposlenih, saj z njim sodelujejo že nekaj let.

“Zakaj bi vaše podjetje tem podjetjem nakazovalo določen denar in ta podjetja bi potem ta denar dajala strankarskim medijem in vi o tem ne veste ničesar?” je vprašala Vonta. “Kaj delajo podjetja potem naprej z denarjem, nisem jaz pravi naslov, mi smo verjetno plačali ali karkoli naredili po pogodbah, po naročilnicah, ki imamo sklenjene, to je to,” je odgovoril. Ob tem pa je kategorično zavrnil, da bi šlo za protiusluge za dodatna sredstva, ki jih je podjetje pridobilo od države.

Med letoma 2020 in 2022 so oglaševali v medijih, pravi Senič, a zato imajo službo, ki mu predlaga oglaševanje v določenem mediju, nato pa odločitev sprejmejo skupaj. Kot direktor se pri teh odločitvah zanaša na instinkt, je dejal. Nikoli pa mu ni nihče rekel, da mora v zameno za povečanje državnih sredstev dati podkupnino, provizijo ali oglaševati v določenem mediju.

V tem obdobju se tudi ni srečal s tedanjim ministrom za okolje Andrejem Vizjakom, generalnim sekretarjem SDS Borutom Dolancem ali s katerim drugim predstavnikom političnih strank, je dejal.

Pred preiskovalno komisijo bi morala biti danes zaslišana še lastnik podjetja NGN Eko Rok Arčan in lastnik in direktor podjetja Opgrad, a sta se opravičila, zato ju bo komisija zaslišala na eni od prihodnjih sej. V četrtek pa so pred preiskovalno komisijo vabljeni direktor DL Naložbe Gregor Napret, predsednik uprave družbe Pomgrad Iztok Polanič in direktor NGN Eko Tadej Hat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje