Direktorica onkološkega inštituta: Pritiski dobaviteljev se stopnjujejo

Slovenija 17. Maj 202220:22 > 20:27 0 komentarjev
Onkološki inštitut
Foto: Borut Živulović/ BOBO

Generalna direktorica onkološkega inštituta Ljubljana Andreja Uštar je na seji sveta dejala, da se pritiski na inštitut s strani dobaviteljev medicinske in druge opreme v zadnjem času stopnjujejo. Kot je pojasnila, so tak primer zaznali pri marčevskem razpisu za najem naprave PET-CT.

Člani sveta Onkološkega inštituta Ljubljana so se na seji med drugim seznanili s poslovanjem inštituta v prvem trimesečju, nekaterimi načrtovanimi investicijami, pa tudi s težavami pri razpisu za najem naprave PET-CT. Kot je pojasnila generalna direktorica Andreja Uštar, je eden od dobaviteljev, ki je kandidiral na omenjenem marčevskem razpisu, zahteval odpravo domnevnih nepravilnosti, zato so na inštitutu razpis podaljšali ter strokovno in pravno ponovno pregledali.

Ker nepravilnosti niso ugotovili, so očitke zavrnili. Kot je dejala, so po preteku roka prejeli prijavo omenjenega dobavitelja in še eno prijavo, trenutno pa so v fazi pregleda oddanih ponudb. Ob tem je izpostavila pritiske omenjenega dobavitelja na inštitut in grožnje, da se bo obrnil na medije. Člani sveta onkološkega inštituta so se strinjali, da je inštitut postopek vodil transparentno in da pritiski dobaviteljev ne smejo vplivati na strokovne kriterije pri izbiri ponudnikov.

Dotaknili so se tudi težko pričakovane požarne sanacije stavbe onkološkega inštituta. Po besedah direktorice Uštar pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje objavilo javno naročilo za izbor izvajalca. Članica sveta Ana Remškar z ministrstva za zdravje je pojasnila, da naj bi na ministrstvu javno naročilo po zadnjih informacijah objavili v 14 dneh. Člani sveta zavoda so ob tem sprejeli sklep, s katerim so ministrstvo za zdravje pozvali, da čim prej nadaljuje postopke za izvedbo požarne sanacije.

Strokovna direktorica Irena Oblak je svetu pojasnila tudi situacijo s čakalnimi vrstami. Kot je dejala, na onkološkem inštitutu v veliki večini primerov uspejo zagotoviti obravnave v okviru opredeljenih dolžin čakalnih vrst. Zaradi vse večjih potreb bolnikov in okvare aparata v decembru pa izstopajo PET-CT preiskave, kjer se je čakalna doba v zadnjem mesecu sicer skrajšala za pet dni.

Spomnila je, da od septembra lani izvajajo tudi posebni program PET-CT za skrajševanje čakalnih vrst. Program velja do konca junija, a so ga na ministrstvu za zdravje na zaprosilo inštituta pred kratkim podaljšali in bo tako veljal do konca letošnjega leta. Ob tem je poudarila, da dolgoročno rešitev predstavlja pridobitev dodatnega aparata.

Generalna direktorica je predstavila tudi poslovanje inštituta v obdobju prvega letošnjega trimesečja. Kot je pojasnila, so pri poslovanju zabeležili presežek prihodkov nad odhodki v višini 958.000 evrov. Ob tem je izpostavila skrb zaradi dviga cen zdravstvenega materiala, še bolj pa zaradi dviga cen energentov, kar se bo v letošnjem letu poznalo pri stroških dela.

Ob tem na inštitutu čakajo tudi soglasje ministrstva za zdravje za zaposlovanje dodatnega kadra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!