Diskriminacija v lokalu v Černelavcih: natakarica jim ni postregla, ker so Romi

Slovenija 06. Jan 202311:09 10 komentarjev
Natakarica v lokalu
PROFIMEDIA

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da so bili v lokalu na murskosoboškem trije gostje diskriminirani zaradi njihovega etničnega porekla. Natakarica jim namreč ni želela postreči, ker so Romi, in to jim je tudi odkrito povedala.

Zagovornik načela enakosti je obravnaval diskriminacijo v gostinskem lokalu v Černelavcih, kjer so odklonili postrežbo trem gostom zaradi njihovega romskega porekla. Kot je izhajalo iz prijave, naj bi natakarica trojici odkrito povedala, da jim pijače ne bo postregla, ker so Romi.

Navedla je, da se je dan pred njihovim obiskom v lokalu sprla skupina Romov in zapletla v pretep. Natakarica naj bi dodala, da bi morala postreči tudi drugim Romom, če bi postregla njim.

Zagovornik je v postopku ugotavljanja diskriminacije potrdil navedbe iz prijave. Pooblaščeni odvetnik lokala mu je pojasnil le, da je natakarica gostom strežbo odklonila zato, ker da je bila prepričana, da je med trojico tudi oseba, povezana s fizičnim napadom nanjo in pretepom v dneh pred njihovim obiskom lokala.

Zagovornik je pri lokalni policijski upravi opravil poizvedbo in izvedel, da nihče od treh gostov, ki jih natakarica ni želela postreči, v času omenjenega pretepa ni bil v lokalu. “Kaznovanje oseb zaradi kršitev javnega reda in miru ali nasilja tudi sicer ni v domeni lokala in natakarjev, temveč policije,” je zapisal.

Zagovornik je tako ugotovil, da je lokal z zavrnitvijo postrežbe trojici gostov samo zato, ker so Romi, kršil prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev javnosti, in sicer na podlagi osebne okoliščine narodnosti ali etničnega porekla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje