Divjanje fantov v Kopru prekinili policisti, oče jim očita, da so bili pregrobi

Slovenija 03. Sep 202415:24 16 komentarjev
Policija
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Zadnji avgustovski dan se je v Kopru zaključil s posredovanjem policije. Skupina mladoletnikov je namreč s skuterji divjala po parkirišču pri stadionu Bonifika, pod noge mimoidočih metala močnejša pirotehnična sredstva, nato pa se spravila še nad avtomata za napitke. Kmalu so na kraj prišli policisti, posredovanje pa je nekdo posnel in video objavil na družbenih omrežjih. Na njem je videti, kako dva mladoletnika, ki se upirata prijetju, ležita na tleh, policista pa sta sklonjena nad njima in ju skušata obvladati. "To je nasilje nad našimi otroki," je zgrožen oče enega od mladoletnikov, medtem pa policija očitke o nasilju zavrača.

Sobotno dogajanje se je začelo okoli 21. ure, ko je eden od občanov poklical policijo. Pri koprskem stadionu Bonifika je namreč opazil več oseb na skuterjih, ki so mimoidočim pod noge metale “močnejša pirotehnična sredstva”, so pojasnili na Policijski upravi Koper.

Nato je policija prejela še en klic. Ista skupina fantov je po besedah prijavitelja s skuterji norela po parkirišču, poškodovala pa tudi bližnji avtomat za napitke.

Policija je zato na kraj napotila več policijskih patrulj. Te so tja prišle nemudoma, saj je prav minuli konec tedna na območju PU Koper potekal napovedan poostren nadzor nad prometom. Pri tem so se policisti osredotočili predvsem na mladoletnike na mopedih, ki “vozijo izjemno predrzno”.

Policisti so ugotovili, da je 13-letnik iz Kopra (z uporabo pirotehnike in sile) poškodoval vrata na dveh avtomatih za napitke, pri enem od avtomatov pa so policisti pri tatvini pijače prijeli 15-letnika iz Kopra, 15-letnika iz okolice Kopra in 16-letnika iz Izole. Kako veliko škodo je skupina fantov povzročila, še ni znano.

Na samem kraju je bil tudi 14-letnik iz Kopra z mopedom brez registrske tablice, z izrezano številko okvirja. Moped so policisti zasegli.

Skuter
Foto: PROFIMEDIA

Policijska preiskava še poteka, policisti pa obravnavajo kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, tatvine in ponarejanje listin. Po zaključku preiskave bodo podali kazensko ovadbo oziroma poročilo na okrožno državno tožilstvo v Kopru.

“Trenutno podrobnejših podatkov zaradi interesa preiskave ne moremo deliti z javnostjo,” so zapisali. Prav tako ne razkrivajo, ali je policija fante v preteklosti že kdaj obravnavala. K temu jih namreč zavezuje zakon o varstvu osebnih podatkov.

Oče mladoletnika: “To je nasilje nad našimi otroki”

Kmalu zatem se je na družbenih omrežjih pojavil video, ki ga je nekdo posnel ob posredovanju policistov. Na njem je videti, kako dva mladoletnika, ki se upirata prijetju, ležita na tleh, policista pa sta sklonjena nad njima in ju skušata obvladati.

Na družbenem omrežju TikTok se je ob tem oglasil oče enega od fantov. V dveinpolminutnem videu pove, da je imela skupina mladoletnikov nekakšno srečanje s skuterji, obenem pa policijo zgrožen sprašuje, zakaj je zasegla moped, če se je fant z njim zgolj vozil po zadnjem kolesu.

Nato več krepkih izreče tudi na račun postopanja policije, ki jo obtožuje, da je med postopkom izvajala nasilje nad otroki. “Kaj delate? Koga lovite? Majhne otroke? Nimate kaj delati? Vas je lahko samo sram. Kaj ste vi delali pri štirinajstih letih,” je oster. V drugem videu, ki ga je moški objavil v ponedeljek, je sicer svojo izjavo malce umiril. Še vedno se ne strinja s postopanjem policije, je pa mladostnike pozval, naj zakone spoštujejo.

Policija: Telesno silo smo uporabili, da smo mladoletnike zadržali

Na Policijski upravi Koper so pojasnili, da so v soboto v neposredni bližini kraja kaznivega dejanja zalotili tri mladoletnike: dva 15-letnika in enega 16-letnika. Očitke o nasilju zavračajo. “Vse tri so z uporabo telesne sile zadržali na kraju in v nadaljevanju predali staršem oziroma skrbnikom,” so zapisali.

Pojasnili so, da se po slovenski zakonodaji kazenska odgovornost mladih začne s 14. letom starosti. “Takrat postanejo mlajši mladoletniki in za svoja dejanja že odgovarjajo. Slovenska zakonodaja deli mladoletnike na mlajše mladoletnike, stare od 14 do 16 let, na starejše mladoletnike, stare od 16 do 18 let, in mlajše polnoletnike, stare od 18 do 21 let.”

nujni klici
Foto: Policija

Dodali so še, da policija, če obstaja razlog za sum, da je kaznivo dejanje storila mladoletna oseba, ki je dopolnila štirinajst let, o tem obvesti tako starše oziroma otrokovega skrbnika kot center za socialno delo ter državno tožilstvo.

Zaradi divjanja skuterjev več prijav

Letos je koprska policija prejela več klicev občanov, ki so se pritoževali prav zaradi divjanja s skuterji in vožnje po zadnjem kolesu. Policisti so zato izvedli več poostrenih nadzorov, nazadnje v soboto. Nadzor je bil napovedan, policisti pa so se osredotočili na mladoletnike na skuterjih.  Ti po besedah policije vozijo izjemno predrzno, s tem pa motijo in velikokrat prestrašijo občane. “Mopedi so največkrat predelani tako, da dosegajo velike hitrosti, s tem pa vozniki ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v cestnem prometu,” so zapisali.

V soboto so policisti med poostrenim nadzorom zasegli dva mopeda, in sicer zaradi suma predelave — voznik skuterja je vozil tudi po zadnjem kolesu – in zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja.

“Eno vozilo so izločili iz prometa, ker ni bilo tehnično ustrezno. Zaseženi skuter pa je bil danes odpeljan na izredni tehnični pregled, kjer je bilo ugotovljeno, da je predelan in da presega največjo konstrukcijsko hitrost, ki je dovoljena za to vozilo.” Njegova hitrost je znašala kar 86 kilometrov na uro, medtem ko nepredelan skuter dosega hitrost največ 25 kilometrov na uro. To v praksi pomeni, da je hitrost prekoračil za kar 61 kilometrov na uro.

Poleg tega so policisti izdali tri opozorila zaradi neuporabe varnostne čelade in vožnje po pločniku.

Letos so policisti Policijske postaje Koper v poostrenih nadzorih zasegli 19 mopedov, ki so bili predelani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje