Do petka bodo državo preletavala vojaška letala

Slovenija 05. Feb 202418:02 3 komentarji
Vaja Slovenske vojske na Počku
Slovenski Pilatus med vojaško vajo leta 2021 (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Nad Slovenijo bodo v prihodnjih dneh znova letela vojaška letala. V našem zračnem prostoru bo namreč do petka potekala letalska vojaška vaja elektronskega bojevanja Ramstein Guard 2024.

Letalske operacije v sklopu vojaške vaje bodo v vidnem delu dneva potekale v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, so sporočili z Ministrstva za obrambo (Mors).

Letala bo mogoče videti na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, v jugovzhodnem in osrednjem delu zračnega prostora RS. Izvedbo vaje bo podpiralo tudi zavezniško letalo Falcon FA20, ki bo skupaj z letali pilatus delovalo v osrednjem delu zračnega prostora RS na višinah do 6000 metrov. Na vojaškem vadišču bodo vajo elektronskega bojevanja podpirali helikopterji cougar in Bell 206 ter letala pilatus in zlin.

Ključne aktivnosti vaje bodo usmerjene v pravilno ukrepanje in boj proti elektronskim motnjam v realnih pogojih. Namen vaje je po navedbah ministrstva urjenje in razvoj zmogljivosti enot SV v prepoznavanju elektronskih motenj, zmanjšanju njihovega vpliva in delovanju v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistemov poveljevanja in kontrole.

Kdo vse bo sodeloval?

Sodelovali bodo pripadniki 15. polka vojaškega letalstva, in sicer 151. helikopterska eskadrilja s helikopterjem cougar, 152. letalska eskadrilja z letali pilatus, Letalska šola s helikopterjem Bell 206 in letali zlin ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora z radarji kratkega dosega na Počku ter radarji dolgega dosega na Ljubljanskem vrhu in Ledinekovem koglu ter enota zračne obrambe z radarskim sistemom Giraffe, so našteli.

.

Poleg enot vojaškega letalstva bo sodelovala Enota za elektronsko bojevanje in Center za usposabljanje

Vajo s svojimi sredstvi podpira Natova enota za elektronsko bojevanje. Posadke helikopterja cougar in letala pilatus se bodo v času vaje usposabljale v postopkih zaznavanja groženj protiletalskih sistemov.

Na vaji bodo sodelovale enote in poveljstva vključena v Natov integrirani sistem nadzora in kontrole zračnega prostora na območju odgovornosti združenega poveljstva s sedežem v Španiji. V območju tega deluje tudi slovenski 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, so dodali na obrambnem ministrstvu.

Zaradi premikov vojaških vozil so bile v nedeljo obremenjene ceste na relaciji Cerklje ob Krki-Postojna. Premik vozil je v obratni smeri načrtovan tudi v petek. Konvoj bo spremljala vojaška policija SV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje