Dobra novica za vse sladokusce: skozi Slovenijo bo tekla Evropska sladoledna pot

Slovenija 12. Jun 202313:35 1 komentar
Sladoled
PROFIMEDIA

Sladoledno obrt 12 evropskih držav bo povezovala Evropska sladoledna cesta, ki bo na slovenskem ozemlju tekla skozi Vipavsko dolino. Na cesti bodo lahko ljubitelji sladoleda zbirali žige, v okviru projekta pa bo vsak izmed partnerjev predlagal eno lokalno sestavino, iz katere bodo proizvajalci obrtniškega sladoleda nato izdelali sladoled.

Projekt Evropska sladoledna cesta (GELATOn the ROAD) bo povezal 12 evropskih držav, tudi Slovenijo. S cesto si na Regijski razvojni agenciji (RRA) Rod iz Ajdovščine želijo povezovanja sladolednih kulinaričnih obrti in drugih lokalnih dobrot širom po svetu, med njimi bo tudi Vipavska dolina.

Evropska sladoledna cesta bo namenjena promociji in ohranjanju lokalne kulturne dediščine in identitete, je za STA povedala direktorica RRA Rod Brigita Habjan Štolfa.

“Mednarodno partnerstvo nam bo omogočilo nadgraditi naše aktivnosti znotraj kulinaričnega meseca Okusi Vipavske, ki ga organiziramo zadnjih šest let skupaj s kuharskimi mojstri in proizvajalci sladoleda, in jih ponesla na novo raven. Glavni namen je proizvajalce sladoleda, ki že in še bodo sodelovali v kulinaričnem mesecu Okusi Vipavske, vključiti v prvo sladoledno cesto, ki je hkrati tudi prva z živilskopredelovalno vsebino,” je dodala.

Projekt združuje 12 evropskih držav, poleg Slovenije še Italijo, Belgijo, Grčijo, Nemčijo, Luksemburg, Srbijo, Hrvaško, Avstrijo, Španijo, Poljsko in Bolgarijo, iz katerih prihaja 14 partnerskih organizacij. Vodilni partner projekta je italijanska organizacija Longarone Fiere Dolomiti.

“V okviru projekta je vsak izmed partnerjev dolžan predlagati eno lokalno sestavino, iz katere bodo proizvajalci obrtniškega sladoleda nato izdelali obrtniški sladoled. V okviru celotnega partnerstva je tako predvidenih 65 novih okusov in s temi okusi bodo ti proizvajalci sladoleda tekmovali tudi na srečanjih. Mi smo tak festival sladoleda vključili v kulinarični festival Okusi Vipavske,” je za STA povedala vodja slovenskega dela projekta Patricija Štor.

Pripravili bodo tudi knjižico z vsemi predstavitvami sodelujočih partnerjev in proizvajalcev sladoleda, ki bo ljubiteljem te slaščice služila tudi za zbiranje žigov na evropski sladoledni poti.

Vrednost celotnega projekta je nekaj manj kot tri milijone evrov, sofinancirala pa ga bo Evropska komisija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje