Domnevne nepravilnosti v Slovenski vojski: kraja opreme, alkohol in grožnje

Slovenija 06. Nov 202321:42 4 komentarji
Slovenska vojska
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V 15. polku vojaškega letalstva naj bi se že nekaj časa dogajale številne nepravilnosti, med drugim kraja materiala, alkoholiziranost zaposlenih, v enoti naj bi prihajalo tudi do groženj in šikaniranja, je poročala Televizija Slovenija (TVS).

Po pojasnilih obrambnega ministrstva je obveščevalno-varnostna služba zadevo preiskala in jo predala okrožnemu tožilstvu, ki pa nepravilnosti ni potrdil, je poročala TV Slovenija.

Viri so za oddajo Dnevnik na Televiziji Slovenija (TVS) pojasnili, da v enoti prihaja tudi do groženj in šikaniranja, ob domnevni zlorabi alkohola pa naj bi se dogajale tudi kraje vojaškega letalskega materiala.

Dokazano naj bi bilo, da so poveljniki oziroma nadrejeni s tem seznanjeni, in kljub temu, da do večjih nesreč še ni prišlo, gre le še za vprašanje časa, je navedel vir.

Na ministrstva za obrambo so pojasnili, da je obveščevalno-varnostna služba zadevo skladno s predpisi raziskala in jo predala okrožnemu državnemu tožilstvu, pri čemer nepravilnosti niso bile potrjene, zato nadaljnjih preiskovalnih dejavnosti ne načrtujejo, je poročala TVS.

V Sindikatu varnosti, obrambe, zaščite in družine pa so opozorili, da je obveščevalno-varnostna služba v slehernem primeru preiskovala le poveljnika letalske enote, ne pa tudi generalštaba in ministrstva. Preiskovala naj bi namreč le domnevni mobing, ne pa tudi suma kadrovske korupcije in maščevanja.

Predsednica sindikata Mileva Štukelj je za TVS med drugim povedala, da je vložena kazenska ovadba zoper ministra in načelnika generalštaba zaradi neukrepanja ob prijavah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje