Društvo državnih tožilcev predloga vlade o odpravi plačnih neskladij ni prejelo

Slovenija 01. Dec 202316:22 0 komentarjev
vrhovno državno tožilstvo
Bobo

V društvu državnih tožilcev niso prejeli vladnega predloga, ki odpravlja plačna nesorazmerja, ugotovljenih v odločbi ustavnega sodišča, so sporočili. Čeprav prizadevanja vlade za odpravo ugotovljenih neustavnosti pozdravljajo, pa poudarjajo, da v medijih objavljen znesek v višini 578 evrov bruto ne bi odpravil neustavnosti.

V Društvu državnih tožilcev Slovenije se nadejajo, da bo vlada ugotovljeno neustavnost odpravila v postavljenem roku. Neizvršitev ustavne odločbe bi po njihovi oceni namreč predstavljala poseg vlade in DZ v samostojnost sodne veje oblasti, kot tudi v samostojnost tožilstva. Na ta način bi bilo kršeno načelo pravne države, zato je z veliko verjetnostjo mogoče pričakovati sankcije Evropske komisije, kot v primerih Madžarske in Poljske, so dodali.

V primeru neizvršitve ustavne odločbe bodo v društvu uporabili vsa pravna sredstva, napovedali pa so tudi priprave na organizacijo stavke. V društvu sicer odločno vztrajajo tudi pri uveljavitvi že podpisanega plačnega dogovora s strani sodnikov in državnih tožilcev.

V društvu državnih tožilcev podpirajo tudi prizadevanja Slovenskega sodniškega društva glede uresničitve odločbe ustavnega sodišča, saj ocenjujejo, da je materialni položaj sodnikov neustrezen in ne odslikava funkcije, ki jo opravlja sodna veja oblasti.

V četrtek so sicer v Sodnem svetu prejeli predlog pristojnega ministrstva za mesečni dodatek sodnikom v višini 577,73 evra, ki ga ocenjujejo kot korak v pravo smer, a menijo, da ne odpravlja neustavnosti pri sodniških plačah. Če ustavna odločba glede plač ne bo uresničena do 3. januarja, bo Sodni svet vložil zahtevo za določitev načina izvršitve ustavne odločbe.

Ustavno sodišče je junija namreč presodilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da mora neustavnost odpraviti do januarja prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!