Države članice EU v pričakovanju letnega poročila o vladavini prava

Slovenija 24. Jul 202406:26 0 komentarjev
Evropska komisija v Bruslju
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija bo objavila peto letno poročilo o stanju vladavine prava v EU, v katerem obravnava pravosodni sistem, boj proti korupciji, svobodo in pluralizem medijev ter sistem zavor in ravnovesij. Državam članicam bo komisija podala tudi priporočila za izboljšanje stanja na področju vladavine prava.

Bruselj bo v svojem poročilu ocenil splošno stanje vladavine prava v EU, pa tudi v posameznih članicah na področjih pravosodja, boja proti korupciji, svobode medijev ter sistema zavor in ravnovesij.

Od leta 2022 naprej poročilo vključuje priporočila posameznim članicam, tako da komisija od tedaj ocenjuje tudi napredek držav pri njihovem izpolnjevanju.

Tako je denimo lani Sloveniji priporočila, naj sprejme ukrepe za zvišanje plač sodnikov in državnih tožilcev, potem ko je ustavno sodišče junija lani odločilo, da so sodniške plače prenizke, s čimer prihaja do neustavnosti. Ker odločba še ni bila v celoti izpolnjena, je letos iz Bruslja pričakovati podoben poziv.

Poročilo, objavljeno v začetku julija lani, je vključevalo še nekaj drugih priporočil slovenskim oblastem, in sicer glede imenovanja sodnikov, boja proti korupciji ter zaščite novinarjev.

V prvih izdajah poročila o vladavini prava pa je Bruselj Slovenijo prav tako opozarjal na pomanjkljivosti na področju financiranja in neodvisnosti javnih medijev – Slovenske tiskovne agencije in Radiotelevizije Slovenije.

V letošnjem poročilu bo Evropska komisija prvič ocenila stanje vladavine prava v štirih državah kandidatkah za članstvo v EU. To so Srbija, Črna gora, Severna Makedonija in Albanija. Priporočila zanje bo vključila v letno širitveno poročilo, ki ga običajno objavi jeseni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!