“Katastrofalno finančno stanje” na RTVS, v pisarno so morali celo vdreti

zvezdan martič
Zvezdan Martič (Foto: MMC RTV Slovenija)

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič je dejal, da je finančno stanje na RTV Slovenija katastrofalno. Dodal je, da je moral že v prvih dneh po nastopu funkcije podpisati novo posojilo, da "je sploh bilo za plače". Za slabo finančno stanje v zavodu krivijo prejšnje vodstvo, ki da je prikrivalo dejansko stanje. Svet RTV Slovenija je upravi zato že naročil izdelavo poročila o finančnem in kadrovskem stanju. Nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je navedbe predsednika uprave RTVS Zvezdana Martiča, da je finančno stanje na RTVS alarmantno, označil za "netočnosti, neresnice in laži".

Novo vodstvo RTV Slovenija je na novinarski konferenci predstavilo finančno, organizacijsko in kadrovsko stanje zavoda. Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič je najprej povedal, da primopredaje poslov praktično ni bilo. “Ko smo prišli, je bila pisarna zaklenjena, tajnici so vzeli ključ, tako, da smo morali v pisarno komisijsko vdreti. In na tak način se je vse skupaj tudi naprej dogajalo. Pričakalo nas je na stotine neplačanih računov, podpisanih in nepodpisanih pogodb,” je povedal Martič.

Dodal je, da je prejšnje vodstvo dokumentacijo verjetno zadrževalo tudi z namenom, da bi bilo poslovanje videti boljše, kot je bilo dejansko ter da bi otežili delo novemu vodstvu. Tudi ko smo prevzeli vodenje, so še vedno prihajali številni starejši zapadli računi.

RTV Slovenija najema posojila za plače

“Tudi finančno stanje zavoda je bilo bistveno slabše od tistega, ki so ga prikazovali. Že v prvih dneh po prevzemu funkcije sem ugotovil, da ta hiša že nekaj mesecev najema posojila za izplačilo plač. V prvih dneh sem moral podpisati tudi novo posojilo v višini 4,7 milijona evrov, da je sploh bilo za plače,” je še dejal Martič. Finančno stanje pa je opisal kot katastrofalno.

Uprava RTV Slovenija je ob tem v izjavi za javnost zapisala, da je prejšnje vodstvo na novinarski konferenci v maju 2023 javnost obvestilo, da poslujejo skladno s planom oziroma celo nekoliko bolje. A je bilo pri tem zamolčano, da je bil boljši rezultat dosežen zaradi predčasne prodaje delnic Eutelsat Communications in ne zaradi boljšega poslovanja. Na zahtevo Sveta RTVS pa je nato že v juniju oddalo oceno poslovanja do konca leta, ki je predvidevala presežek odhodkov nad prihodki v višini 6,3 milijona evrov, kar je slabše od načrta za 0,7 milijona evrov.

Ko je svoj mandat nastopila Uprava RTV Slovenija, se je izkazalo, da je finančno stanje še slabše. Če ne bi bila izvedena prodaja delnic, ki je bila izvedena predčasno, bi bil rezultat negativen v višini 9 milijonov evrov.

Grah Whatmough navedbe predsednika uprave RTVS označil za laži

Nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je navedbe predsednika uprave RTVS Zvezdana Martiča, da je finančno stanje na RTVS alarmantno, označil za “netočnosti, neresnice in laži”.”V času mojega mandata smo pri zakladnici julija 2023 najeli 1,3 milijona evrov za regres. Znesek je bil vrnjen v roku nekaj dni. To je bila stalna praksa tudi prej,” je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Grah Whatmough.

Tudi z navedbo, da je Martićevo upravo pričakalo na stotine neplačanih računov in nepodpisanih pogodb, se ni strinjal. “RTVS je v času mojega mandata redno plačevala svoje obveznosti. Nobenih neplačanih računov ni bilo. Edine nepodpisane pogodbe so bile tiste, ki niso bile nujne in niso sodile pod “tekoče posle”. Te pogodbe so v skladu z zahtevo sveta RTVS in njegovega predsednika Gorana Forbicija čakale novo upravo, ki jih je lahko podpisala ali zavrnila,” je zapisal.

Za laž je Grah Whatmough označil tudi Martićevo navedbo, da med njima ni bilo primopredaje. “Resnica: V času razrešitve sem bil bolniško odsoten, a sem kljub temu sodelavcem naročil, da pripravijo pisno primopredajo. Dokument je vodila sekretarka generalnega direktorja,” je zapisal.

Negativni izid ob koncu leta bo 10 milijonov evrov

Vodja področja financ in računovodstva na RTV Slovenija Saša Umek Knez je predstavila finančne podatke poslovanja za obdobje od januarja do avgusta 2023, kar so tudi zadnji podatki, s katerimi trenutno razpolagajo. “Prihodki so dosegli 90,5 milijona evrov in plan sicer presegajo za 2,9 milijona evrov, vendar gre to izključno iz naslova prodaje omenjenih delnic v višini 2,7 milijona evrov, ki je bila izvedena, preden je bila načrtovana.

Poslovni prihodki so realizirani stoodstotno, vendar pri tem prihodki iz naslova oglaševanja zaostajajo za načrtovanimi za okoli 800.000 evrov. To pomeni, da ostali poslovni prihodki kompenzirajo ta izpad. Odhodki so bili realizirani v višini 96,8 milijona evrov in so 3,6 milijona evrov nad planom. Največji del je nastal na račun višjih stroškov dela,” je opisala.

To stanje je nastalo zaradi prerazporeditev zaposlenih na podlagi aneksov h kolektivni pogodbi, izstavitvi novih pogodb o zaposlitvi, vplive različnih sodnih poravnav, napredovanj na podlagi rednih letnih razgovorov, ki v načrtu niso bili upoštevani v taki meri.

Umek Knez pričakuje, da bodo do konca leta prihodki realizirani do približno 133 milijonov evrov, kar pomeni, da bi bili za šest milijonov nižji od načrtovanega. Odhodki pa naj bi po njenem plan presegli za 4 milijone evrov, “kar pomeni, da bi končni rezultat odstopal za 10 milijonov evrov in bi bil negativen za 10 milijonov.”

Na poslovanje vplivajo tudi različne odjave prispevkov

Dodala je, da RTV Slovenija v prid ne gredo tudi različne odjave RTV prispevkov, ki so delno tudi posledica poplav. “Še vedno pa se srečujemo tudi z različnimi pozivi k neplačevanju prispevkov. Poglabljajo se tudi zaostanki iz naslova prihodkov iz oglaševanja. Ob tem se na nas obračajo različni dobavitelji z zahtevo, da se cene njihovih storitev uskladijo z rastjo inflacije.”

Poudarila je, da je eden izmed dejavnikov, ki je RTV Slovenija pripeljala v takšno stanje, tudi višina prispevka, ki se že od leta 2012 ni spremila. Stopnja inflacija v tem obdobju pa znaša, kar 31 odstotkov. “Če bi se višina RTV prispevka usklajevala s stopnjo inflacije, bi RTV Slovenija imela na razpolago 30 milijonov več prihodkov v letu 2023.”

Drugi dejavnik so po njenih besedah dogovori med vlado in reprezentativnimi sindikati, ki so bili sklenjeni v letih 2018 in 2022 in so vrednost plačnih razredov povišali za okoli 17,5 odstotka. “Stroški dela so iz tega naslova v letu 2023 kar za okoli 14 milijonov evrov višje stroške dela,” je pojasnila.

Ob tem je izpostavila še številne odločitve, ki so bile sprejete znotraj samega zavoda in so vplivali na rast stroškov dela. “Ocenjujemo, da so te odločitve povzročile za dodatne štiri milijone evrov stroškov dela.”

Prejšnje vodstvo je ”ustvarilo” zaveze, ki bodo bremenile poslovanje tudi v prihodnosti, saj je tik pred odhodom z več sto zaposlenimi sklenilo anekse za večopravilnost ali nagrajevanje do konca leta (pri nekaterih tudi do 9 plačnih razredov oziroma za 20 odstotkov plače), kar bi ob realizaciji pomenilo okoli 2 milijona evrov dodatnih stroškov, so pojasnili na RTV Slovenija.

Organizacijsko stanje pod prejšnjim vodstvom nepregledno

Tudi organizacijsko stanje je bilo v času prejšnjega vodstva nepregledno, je ugotovila zdajšnja uprava. Prejšnje vodstvo je namreč pred odhodom prerazporedilo veliko sodelavcev na delovna mesta, ki niso bila več vezana na mandat vodstva, hkrati pa jim podelilo pristojnosti denimo za vodenje in finance v drugih enotah mimo organigrama.

Ob tem je bilo v zadnjih dveh letih sprejetih več sprememb internih predpisov, ki niso ustrezno evidentirane. Tako je nemogoče ugotoviti, kateri veljajo oz. katera je njihova uradna različica. Prav tako je bilo veliko dokumentov in pogodb izdelanih mimo pravne in kadrovske službe in elektronskega sistema na zavodu in jih v uradnih evidencah zavoda sploh ni.

Prejšnje vodstvo je zaradi želje po prikazovanju pozitivnega rezultata zelo omejilo investicije, tako da je stanje na tem področju alarmantno in že ogroža produkcijske procese. To še posebej velja za nov produkcijski sistem Dalet, ki bi moral v uporabo že pred skoraj tremi leti. “Odgovornost za to imata zadnji dve vodstvi zavoda,” so v sporočilu zapisali na RTVS.

Revizija domnevno spornih poslov

Svet RTV Slovenija je upravi že naročil izdelavo poročila o finančnem in kadrovskem stanju. Na osnovi analize so dopustili možnost, da je prihajalo do delnih zlorab pri aneksu št. 14 h kolektivni pogodbi zavoda in pri instrumentu povečanega obsega dela za poviševanje plač določenim zaposlenim. To je povzročilo nova nesorazmerja znotraj zavoda.

Te ugotovitve bo med drugim preverjala revizija domnevno spornih poslov v obdobju od 1. januarja do 1. avgusta. Uprava je za njeno izvedbo že pooblastila enega od članov. Hkrati je uprava zahtevala analizo pogodb in na več področjih uvedla omejitve ter začela optimizacijo delovnih procesov. Poleg tega računsko sodišče v teh dneh v zavodu opravlja revizijo računovodskih izkazov in pravilnosti dela poslovanja zavoda v letu 2022.

Zaradi premalo kadra težave z zdravjem

V. d. odgovorne urednice informativnega programa 1. programa Televizije Slovenija Polona Fijavž pa je izpostavila kadrovske težave, ki jih imajo. Ker jih je premalo, se posledično pojavljajo težave z zdravjem. Zatrdila je še, da nikomur niso prekinili pogodbe in da vsi opravljalo delo v skladu s svojo pogodbo.

Glede pomislekov o njenem imenovanju za v. d., ker naj ne bi dobila potrebne podpore pri izrekanju v uredništvu, pa je očitke zanikala. Pri tem jo je podprl tudi Martič. “Njeno imenovanje je zakonito. V uredništvu je dobila 98-odstotno podporo,” je poudaril. Podatek so za STA potrdili tudi v službi zavoda za stike z javnostjo.

Po zakonu o RTVS se pristojni direktorji pred podajo predloga o imenovanju odgovornega urednika posvetujejo o kandidatih za odgovornega urednika s programskimi delavci v uredništvu, za katero bo odgovorni urednik imenovan. Če ne pridobijo pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, za katero je kandidat predlagan, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta zavoda. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje svojega kandidata za odgovornega urednika, ki se je javil na javni razpis, navaja zakon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.