Neimenovanje evropskih tožilcev: državnotožilski svet predlaga tožbo vlade

Slovenija 01. Jun 202117:47 > 21:47 0 komentarjev
Državnotožilski svet: Tamara Gregorčič
Bobo

Državnotožilski svet bo zaradi nezakonitega ravnanja vlade v postopku imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev Državnemu odvetništvu predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je danes začelo z operativnim delom, a brez Slovenije in Finske, saj ti še nista imenovali delegiranih tožilcev.

Vlada se je odločila za razveljavitev razpisa imenovanja dveh tožilcev, to pa so pojasnili s tem, da Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov. Po mnenju vlade bi jih morali predstaviti najmanj šest. To pravno argumentacijo je stroka zavrnila, zaradi tega pa je odstopila tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič.

Državnemu odvetništvu bo Državnotožilski svet predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa zahteve za izdajo začasne odredbe za začasno zadržanje objave javnega poziva, naložene ministrstvu za pravosodje s strani vlade.

Uradno z odločitvijo vlade sicer še niso seznanjeni, pridobili so le izjavo za javnost s seje vlade, ki o tem govori.

Kot je povedala predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič, je bil postopek oblikovanja predloga izveden v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

“Pri evropskem javnem tožilstvu gre za oblikovanju liste treh kandidatov, pri evropskih delegiranih tožilcih pa za predlog dveh kandidatov (…). Tako da ni nikakršnega dvoma, da je bil postopek izpeljan v skladu z zakonom,” je pojasnila.

Državnotožilski svet imenuje in razrešuje vodje okrožnih državnih tožilstev, vključen je v postopke ocenjevanja, napredovanja in premestitev državnih tožilcev, daje mnenja k politiki pregona ter ocenjuje uspešnost in učinkovitost poslovanja državnih tožilstev.

Na vprašanje, ali sta tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sploh še kandidata, pa je Gregorčič odgovorila: “Po našem mnenju na nek način še ni bilo odločeno, tako kot bi moralo biti, seveda sta kandidata po prvotnem pozivu. Ne vidim nobenih zadržkov, da ne bi bila kandidata.”

Izrabili bomo zakonske možnosti, ki so nam dane, je še dejala, in poudarila: “Gre za odločitev vlade po skoraj pol leta, tudi to samo po sebi nekaj pove.”

Reynders: Imenovanje evropskih delegiranih tožilcev je obveznost

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob začetku delovanja EPPO v Luksemburgu dejal, da bodo preučili vse možnosti, da bi Slovenijo prisilili k izpolnitvi obveznosti. Povedal je še, da so v stiku s slovenskimi oblastmi, da bi videli, če bi se dalo delegirana tožilca imenovati, a da pozitivnega odgovora doslej niso dobili.

Reynders ni izključil možnosti sprožitve postopka proti Sloveniji. “Seveda, pot nazaj do Luksemburga, do drugega dela evropskega pravosodnega sistema je možna,” je dejal komisar, pri čemer je namignil na Sodišče EU, ki ima prav tako sedež v Luksemburgu.

Tudi evropska glavna tožilka Laura Kövesi je na današnji novinarski konferenci glede Slovenije ponovila, da gre pri odločitvi vlade za očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih organov z evropskim javnim tožilstvom.

“Nismo bili ustanovljeni za to, da bi dovolili komurkoli, da slovenske primere daje v predal,” je izjavila Kövesija, ki bo na čelu EPPO.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!