“V Ljubljani ukinili štiri od petih volišč za predčasno glasovanje”

Slovenija 09. Jul 202110:54 > 18:05 0 komentarjev
Predčasno glasovanje
Borut Živulovič/Bobo

Z DVK so sporočili, da se je zgodila napaka pri obveščanju o volišču zunaj okraja stalnega prebivališča v Ljubljani. Ta bo v nedeljo na Linhartovi cesti in ne na Proletarski. Predstavniki Inštituta 8. marec so sicer danes znova opozorili na nepravilnosti, ki naj bi se dogajale okoli glasovanja na nedeljskem referendumu.

Potem ko so pobudniki referenduma opozorili, da so bili nekateri volilci obveščeni, da bo v nedeljo glasovanje na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča v Ljubljani potekalo v Dvorani ŠD Moste na Proletarski cesti 3, so z Državne volilne komisije (DVK) sporočili, da se je zgodila napaka v obveščanju.

Kot so pojasnili na DVK, so zadevo preverili prek okrajnih volilnih komisij (OVK) in ugotovili, da sta OVK – 5004 Žalec 1 in OVK – 5005 Žalec 53 volilk in volilcev, ki so oddali vloge za glasovanje na volišču omnia v Ljubljani, v pisnem obvestilu pomotoma (napačno) navedla lokacijo oziroma naslov volišča zunaj okraja stalnega prebivališča v Ljubljani.

Omnia volišče v Ljubljani je na Linhartovi cesti

Okrajni volilni komisiji sta volilce, ki so prejeli napačno obvestilo, ponovno obvestili (po e-pošti ali s SMS sporočilom), da je volišče omnia v Ljubljani na sedežu UE Ljubljana, Linhartova cesta 13, Ljubljana.

Na DVK so se v imenu OVK Žalec prejemnikom napačnega obvestila opravičili.

Na nas se je zjutraj obrnil bralec, ki je želel na ljubljanski upravni enoti naročiti nov potni list, a so ga zavrnili, in mu dejali, da to trenutno ni mogoče, ker se je “zrušil sistem”.

Na upravni enoti so nam pojasnili, da je bil sistem, ki ga uporabljajo v tem primeru, preobremenjen, saj so ga istočasno uporabljali tudi za vnose podatkov o referendumu o noveli zakona o vodah. Pozneje je sistem začel delovati hitreje, še vedno pa ne deluje kot običajno.

V Ljubljani ukinjena volišča

Predstavniki Inštituta 8. marec so danes opozorili na napake, ki so se te dni vrstile okoli predčasnega glasovanja na referendumu. Kot je pojasnila Mojca Lukan iz Inštituta 8. marec, je bilo 17 tisoč upokojencem in upokojenkam onemogočeno glasovanje na referendumu. Kot razlog za to pa je navedla, da je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 12 ur pred iztekom roka za prijavo na glasovanje na domu, poslalo pozive. Lukan je dodala, da se nepravilnosti s tem dogodkom niso zaključile.

“Ta teden smo bili priča še drugim dogodkom. V torek, ko se je začelo predčasno glasovanje so se vile dolge vrste pred volišči,” je poudarila ter izpostavila, da so ljudje v vrstah čakali več ur in da so zaradi tega odhajali. “Torej ni bilo povsod zagotovljeno dovolj kadra,” je dejala Lukan. Kot je med drugim še povedala, so v Ljubljani ukinili štiri volišča od petih za predčasno glasovanje, to je bilo tako možno samo na gospodarskem razstavišču. “Tudi vloge niso bile dostopne na kar smo že opozarjali. Vloga za glasovanje prek volišč omnia na e-Upravi ni bila dostopna cel dan, ko je bila prijava zadnji dan možna,” je opozorila.

Kot je v nadaljevanju še dejala, so težavo predstavljale tudi lokacije volišč. “Nekateri so bili celo narobe obveščeni o tem, kje je lokacija glasovanja. To so danes priznali na DVK, kjer so pojasnili, da so bili nekateri res narobe obveščeni ampak, da je dolžnost volivcev, da se sami pozanimajo o tem, kje morajo glasovati,” je še povedala Lukan.

Težave tudi pri tistih, ki so želeli glasovati v karanteni

Marja Kodre z Inštituta 8. marec je spregovorila o težavah, s katerimi se srečujejo posamezniki, ki so bili napoteni v karanteno. “Na nas se obračajo ljudje, ki so se v zadnjih dneh vrnili s počitnic, nekateri tudi predčasno, da bi se lahko udeležili referenduma in oddali svoj glas. Tem osebam je bila ob prihodu nazaj v Slovenijo odrejena karantena,” je pojasnila.

Kot je dejala, so se glede tega obrnili na DVK. Informacij o tem, kako bo omogočeno glasovanje tistim, ki so v karanteni, pa po besedah Kodre niso dobili. “Dobili smo zgolj neuradno informacijo, da bo več informacij znanih jutri. Jutri je že prepozno,” je opozorila. Poudarila je, da bo zaradi pomanjkanja informacij ljudem kršena volilna pravica.

V tujini ne dobivajo glasovnic

Mark Užmah iz Inštituta 8. marec pa je opozoril na to, da posamezniki v tujini ne dobivajo svojih glasovnic. “Pišejo nam iz tujine, da ne dobivajo glasovnic. Kljub temu, da so se prijavili do 25. junija, glasovnic niso prejeli. Glede na to, da je danes petek in bi svoje glasovnice morali oddati do nedelje, pošte pa med vikendi ne delajo, to pomeni, da enostavno ne bodo mogli glasovat,” je dejal in dodal, da bo tem posameznikom kršena ustavna pravica do glasovanja.

Jamarska zveza proti Zakonu o vodah

Jamarska zveza Slovenije nasprotuje predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah. Kot so zapisali na svojem Facebook profilu, zakon posega, poleg ostalih vodnih in priobalnih zemljišč, tudi na območje ponornih voda ter presihajočih jezer, ki neposredno vplivajo na kakovost podzemnih kraških voda. “Predlog zakona na tem področju stanja po našem mnenju ne izboljšuje, temveč omogoča večjo ranljivost voda na onesnaženje,” pojasnjujejo. Dodajajo sicer, da se zavedajo, da sedanja zakonska ureditev na področju voda ne odgovarja na vse potrebe sodobne družbe po varovanju in upravljanju naravnih vodotokov.

“Zato pozivamo vse deležnike, da pri pripravi zakonske ureditve v večji meri vključijo dognanja in priporočila znanstvenih in strokovnih organizacij ter širših pravnih ureditev. S tem bomo skupaj dosegli večje družbeno soglasje in učinek pri nadaljnjem ohranjanju in vzpostavljanju prvobitnega naravnega okolja. Zakraselost slovenskega površja in težki življenjski pogoji v brezvodni kraški pokrajini nas namreč učijo, da je vsaka kaplja vode dragocena,” še poudarjajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!