Dvema izmed petih davčnih zakonov se med poslanci obeta podpora

Slovenija 26. Okt 202207:12 > 16:11 0 komentarjev
DAVKI
PROFIMEDIA

Poslanci so se danes seznanili z novelo zakona o davčnem postopku in o finančni upravi. Noveli zakona o davčnem postopku se obeta široka podpora, saj so do nje zadržani le v SDS. Noveli zakona o finančni upravi, s katero se odpravljajo nekatere določbe, zapisane v času prejšnje vlade, pa nasprotuje celotna opozicija. Ali bosta obe noveli zakona poslani v nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci odločili v četrtek.

Državni zbor se je seznanil s predlogom novele zakona o davčnem postopku, s katero se v slovenski pravni red prenaša določbe evropske direktive, ki zahteva poročanje operaterjev spletnih platform davčnemu organu. V skladu s spremembami direktive iz leta 2021 bodo morali operaterji digitalnih platform davčnemu organu posredovati informacije o poslovni dejavnosti prodajalcev, ki poslujejo prek teh platform.

Uvedba poročanja je po mnenju vlade nujna, saj je trenutno poročanje o prihodkih, doseženih prek digitalnih platform na ravni celotne EU, omejeno. Ker se digitalno gospodarstvo vedno bolj širi, bi se težave brez uvedbe obveznosti poročanja poglobile.

“Poslovne dejavnosti preko digitalnih platform so se ravno v zadnjih letih močno razmahnile, k čemur je nenazadnje prispeval tudi covid-19,” je povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. Obveznost poročanja bo veljala za najem nepremičnin, osebne storitve, prodajo blaga in najem različnih načinov prevoza, je naštel.

Obveznost poročanja bo veljala tako za operaterje v EU kot zunaj nje, izjeme so predvidene le za manjše subjekte ter za manj tvegane transakcije oz. za operaterje, ki bodo poročali v tretji državi po modelu OECD.

Z namenom učinkovitejšega upravnega sodelovanja se z novelo zakona uvaja tudi nove in spreminja nekatere obstoječe institute, kot so skupni davčni nadzor in skupinska zaprosila ter določitev rokov za posamezne instrumente upravnega sodelovanja.

Poleg vsebine evropske direktive je vlada v zakonski predlog zapisala še nekatere druge rešitve, Božič je med njimi izpostavil določbo, da za prevzem dokumentov s portala eDavki ne bo več potrebno kvalificirano digitalno potrdilo. Uvaja se še posebno pravilo glede vrstnega reda plačila davka za promet nepremičnin, davka na dediščine in darila ali davka na motorna vozila, dopolnjujejo se določbe v zvezi z izdajo odločbe v primeru poroštva ter omogoča plačevanje obveznosti z enim plačilnim nalogom.

Poslanci koalicije in Nove Slovenije bodo predlog novele zakona podprli, v SDS pa so zadržani in upajo, da bodo njihovi amandmaji upoštevani.

Opozicija noveli zakona o finančni upravi nasprotuje

Poslanci pa so se seznanili tudi s predlogom novele zakona o finančni upravi, s katero se odpravljajo nekatere določbe, zapisane v zakon v času prejšnje vlade. Predlagane spremembe se med drugim nanašajo na imenovanje direktorjev finančnih uradov, način odločanja v zahtevnih primerih ter položaj inšpektorjev. Z novelo zakona o finančni upravi, ki jo je DZ sprejel marca letos, se je med drugim uvedlo mandatno imenovanje direktorjev finančnih uradov s strani predstojnika finančne uprave, kolegijsko odločanje v najzahtevnejših primerih davčnega postopka ter disciplinski odvzem pooblastil inšpektorju v primeru ponavljajočih se nepravilnosti pri odločanju.,

Vlada zdaj predlaga, da se te rešitve iz zakona črtajo. “S predlogom novele zakona se odpravljajo odstopi od sistemske ureditve, ki je bila sprejeta z novelo v začetku tega leta,” je povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Božič.

Povedal je, da se bo z uveljavitvijo novele zakona zagotovil enak položaj direktorjev finančnih uradov s primerljivimi položaji drugih javnih uslužbencev, vodij notranjih organizacijskih enot. Vzpostavil se bo tudi enak način odločanja Finančne uprave RS, kot velja za druge upravne organe, ter zasledovala primerljiva ureditev položaja davčnih inšpektorjev, kot velja za inšpektorje z drugih področij.

Poleg tega vlada predlaga še nekatere druge spremembe ureditve na področju delovanja finančne uprave, vse s ciljem izboljšanja učinkovitosti njenega delovanja. Uradna oseba bo denimo imela možnost, da pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov, je povedal Božič.

Cilj namestitve sledilnih naprav je, da se odkrije na primer nezakonito proizvodnjo trošarinskih izdelkov, je pojasnil državni sekretar in povedal, da ima v mislih predvsem tobak. Toda gre za ozko zasnovan in ozko tudi odmerjen ukrep, kadar končne lokacije tovornega vozila ni mogoče učinkovito ugotoviti z drugimi pooblastili, je dodal.

V opoziciji predlogu novele zakona nasprotujejo. “Finančna uprava je s prejšnjo novelo postala bolj prilagodljiva in prijazna do uporabnikov, davčnih zavezancev, kar pa po novem ne bo več,” je pojasnil Jožef Lenart (SDS). Jernej Vrtovec (NSi) pa je dodal, da so bile določbe, za katere se zdaj predlaga razveljavitev, pametne, zato se z namero koalicije ne strinjajo.

Ali je predlog novele zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci odločali v četrtek, da bodo glasovali za, so že danes povedali predstavniki poslanskih skupin Svobode in SD. “Gre za odpravo resnih pomanjkljivosti, ki so bile uvedene z zadnjim paketom davčnih sprememb prejšnje koalicije,” je dejal Predrag Baković (SD).

V paketu davčne zakonodaje so še predlogi novel zakonov o dohodnini, o davčnem potrjevanju računov ter o trošarinah. Slednja kot odgovor na posledice visokih cen energentov prinaša nižjo trošarino za gorivo za kmetijski in gozdarski sektor, poslanci pa so ga sprejeli v torek. Največ pozornosti je deležen predlog sprememb pri dohodnini, s katero se odpravlja del rešitev, uveljavljenih letos spomladi, med drugim postopno zviševanje splošne olajšave na 7500 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!