El niño se je poslovil, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih mesecih

Slovenija 14. Jun 202419:22 0 komentarjev
orkan otis v mehiki
Foto: PROFIMEDIA

Pojav el niño, ki je lani pripomogel k rušenju temperaturnih rekordov po svetu, se je poslovil. Zdaj bo nastopila la niña, ki bo prinesla vremenski preobrat: spremembo padavin, nekoliko nižje temperature in "eno najbolj orkansko aktivnih sezon".

Leto 2023 je bilo po podatkih Svetovne meteorološke organizacije najbolj vroče leto v zgodovini meritev.

Na visoke temperature je – poleg segrevanja ozračja, ki ga povzroča človek – vplival tudi vremenski pojav el niño, ki je nastopil lani poleti in se je zdaj končal, piše CNN. Po tem vremenskem pojavu, za katerega so značilne nadpovprečno visoke temperature v Tihem oceanu, sledi hladnejša faza. El niño, ki je svoj vrhunec dosegel decembra, se bo po pisanju Reutersa v zgodovino zapisal kot eden od petih najmočnejših.

Nastopila bo la niña, ki pomeni nihanje temperature zgornjih plasti vode v srednjem in vzhodnem delu Tihega oceana. To bo povzročilo spremembo razporeditve padavin, poti ciklonov in znižanje globalnih temperatur. Po pisanju CNN se bo la niña čez poletje krepila, vrhunec pa bo dosegla septembra.

Foto: PROFIMEDIA

Tudi ta preobrat neposrednega vpliva na Evropo ne bo imel, je pojasnil meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso) Urban Žagar. Najbolj bodo na udaru Avstralija, Indonezija, Južna in Srednja ter del Severne Amerike.

“Za zdaj kaže, da bo cikel imel večji vpliv na Atlantik, zaradi toplega oceana lahko nastane veliko orkanov in verjetno bo to ena najbolj orkansko aktivnih sezon,” je pojasnil Žagar. Pogoji la niñe so bili izpolnjeni denimo leta 2020, med najaktivnejšo sezono atlantskih orkanov v zgodovini meritev.

Kakšna bosta julij in avgust?

Medtem je Slovenija od “glavnega dogajanja” zelo oddaljena, zato pomembnega vpliva ne bomo čutili. Čeprav je lahko zaradi tega na stari celini malenkost manj vroče, bomo kljub temu izmerili stopinjo več od temperaturnega povprečja.

Čeprav ima pojav res manjši vpliv na staro celino, pa na splošno la niña pomeni nižje temperature tudi pri nas. “Če bi bil el niño, bi imeli dve do tri stopinje več, zdaj pa kaže, da bo recimo ena stopinja več,” je pojasnil in dodal, da krajša vročinska obdobja lahko vseeno pričakujemo. Zaradi la niñe je sicer mogočih tudi več prodorov ciklonov v srednjo Evropo in Skandinavijo. “Čeprav ne bo tako vroče, bosta julij in avgust s temperaturnega vidika vseeno malenkost nad povprečjem,” je dodal.

Kot kaže, poletje ne bo sušno, napovedi kažejo, da bosta julij in avgust rahlo pod padavinskim povprečjem. “Bomo pa videli, kako bo to na koncu. Za poletje je sicer značilno, da večina padavin pade v obliki ploh in neviht, a so za zdaj signali, da bo tega za malenkost manj, je pa težko napovedati,” je pojasnil Žagar in v isti sapi dodal, da se lahko še marsikaj spremeni, a za zdaj kaže, da suš, kot so bile v preteklosti, ne bo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!