Enega najredkejših plazilcev v Sloveniji letos opazili petkrat

Slovenija 19. Sep 202412:57 2 komentarja
Progasti-goz-foto-Davorin-Tome-vir-Natura-2000-1024x585
Foto: Davorin Tome

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo Ljubljana so v akciji Ponovno se išče progasti gož letos prejeli nove podatke o opažanju plazilcev. Progastega goža, ki je med najredkejšimi vrstami plazilcev v Sloveniji, so opazili petkrat. Odziv na akcijo je pokazal, da ljudje radi opazujejo naravo in jo spoštujejo, so sporočili iz Zavoda Štirna.

V Sloveniji živi 22 vrst plazilcev, od tega je 11 vrst kač, je v sporočilu za javnost zapisal Zavod Štirna. Vsi plazilci sodijo med zavarovane vrste. Med njimi je na rdečem seznamu ogroženih vrst tudi progasti gož, ki je največja nestrupena kača v Sloveniji. Za ljudi je koristen, ker na naraven način pomaga uravnavati populacijo škodljivcev in pomaga pri zatiranju malih glodalcev. Mlajši progasti goži plenijo tudi žuželke.

Raziskovalka nacionalnega inštituta za biologijo Alenka Žunič Kosi, ki sodeluje v akciji, je za Zavod Štirna povedala, da je progasti gož plašen plazilec, zato so za pomoč pri opazovanju prosili prebivalce slovenske Istre. Prav tam so zabeležili vseh pet opažanj progastega goža, saj ima tam najboljše pogoje za življenje. Žunič Kosi je dodala, da je večji odziv letos razveselil raziskovalce, saj akcije ljubiteljske znanosti prispevajo k boljšemu poznavanju in spoštovanju živali med ljudmi.

Akcija Ponovno se išče progasti gož poteka v Life integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji. Organizirata jo partnerja Nacionalni inštitut za biologijo in Zavod Štirna ob sodelovanju Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica in ostalih projektnih partnerjev.

Zavod Štirna je neprofitni zavod za trajnostne rešitve. Njihovi glavni dejavnosti sta strateško komuniciranje in moderiranje. Podpirajo podjetja, nevladne organizacije in institucije, ki se osredotočajo na varstvo narave in kakovost življenja.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje