Fides: pet plačnih razredov več za zdravnike. Ministrica: Pridite na pogajanja

Slovenija 22. Avg 202412:56 > 15:42 50 komentarjev

"Po odpravi nesorazmerij bi bilo za nas sprejemljivo, da se vsem zdravniškim poklicem plače dvignejo za pet plačnih razredov," je zahteve Fidesa strnil predsednik sindikata. Ministrica za zdravje je Fides ponovno povabila na pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, na katerih sodelujejo vsi sindikati, razen zdravniškega.

Zdravniški sindikat Fides, ki stavka od 15. januarja, je vlado včeraj obvestil o širitvi stavkovnih zahtev, na današnji novinarski konferenci pa podrobneje pojasnil svojo odločitev.

“To že dolgo ni več stavka, kot bi morala biti po naši zakonodaji,” je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh in poudaril, da je vlada z novelo zakona o zdravniški službi zdravnikom pravzaprav prepovedala stavko. “Tako da stavkamo tako, da delamo,” je opisal. Po njegovih besedah tako motnje pri obravnavi pacientov ne nastajajo zaradi stavke, ampak zaradi kadrovske stiske in dodatnih odhodov zdravstvenih delavcev iz javnega zdravstva.

Potem ko so zdravniki desetletja tiho delali na etični pogon in opravljali številne nadure, jih je ob stavki veliko umaknilo soglasja za dodatno nadurno delo, je spomnil. “To je bilo pravo olajšanje, mnoga leta smo prebili na delovnem mestu, zdaj imamo več prostega časa in zdravniki smo zadihali,” je opisal predsednik Fidesa. A v sistemu manjka toliko prepotrebnih ur njihovega dela, je dodal.

Zdravniška stavka
Foto: Borut Živulovič /Bobo

Vlada po navedbah sindikata še naprej zavrača izpolnjevanje obveznosti iz že sklenjenih dogovorov in kolektivne pogodbe ter ne izpolnjuje zavez o standardih in normativih, ki bi omogočali nagrajevanje zdravnikov.

Nezadovoljni z reformo

Polh je dejal, da so videli zametke vladnega predloga reforme plač v javnem sektorju, ki ga vlada pošilja v obravnavo. “Namesto da bi bil to moderen, fleksibilen plačni sistem, ugotavljamo, da so na centralnih in stebrnih pogajanjih ustvarili nova nesorazmerja in niso rešili starih nesorazmerij,” je poudaril.

Za določene poklice to po njegovih besedah ne pomeni “nič dobrega”, pri čemer je izpostavil zdravništvo oziroma zdravstveni tim, saj so bile tudi srednje medicinske sestre strokovno degradirane in si ta poklicna skupina finančno ni opomogla. “Posledica so odhodi iz javnega zdravstva. Tisti, ki ostajamo, moramo delati več, prekomerno nadurno delo, da ta sistem še nekako funkcionira,” je povedal Polh in poudaril, da prenova plačnega sistema ne gre v smer, ki so si je želeli, saj da so porušena razmerja med poklici zaradi dolžine študije, odgovornosti in strokovne hierarhije.

Pogajanja zdravniškega sindikata z vlado potekajo že osem mesecev. Po besedah Polha občutnega napredka pri reševanju stavkovnih zahtev ni, so se pa odprla nova vprašanja, ki so jih strnili v razširjene stavkovne zahteve. Vsebine pogajanj sicer javno ne razkrivajo. Poudaril je, da želijo zdravniki sodelovati pri prenovi zakonodaje oziroma poskusu zdravstvene reforme, ki bi omogočila boljše pogoje z začetkom prihodnjega leta.

“Po odpravi nesorazmerij bi bilo za nas sprejemljivo, da se vsem zdravniškim poklicem plače dvignejo za pet plačnih razredov,” je Polh razkril izhodišče Fidesa.

Poudaril je tudi nujnost jasne karierne poti za mlade zdravnike, da po 12 letih študija in specializacije ne bodo več uvrščeni podobno kot njihovi sodelavci (ki niso zdravniki), ki so dobili višje razrede kljub krajši izobrazbi in manjši odgovornosti. Ob tem je pojasnil, da nimajo “nič proti dobrim plačam naših sodelavcev”.

Potem ko so zdravniki želeli izstop iz javnega sektorja, jim je vlada obljubila ločen, zdravstveni steber, ki pa je po Polhovih besedah brez vsebine. “Mislim, da so se določeni sindikati zmenili, da bodo zadovoljni s tem, kar jim trenutno ponuja (vlada). V zdravstvu ne moremo biti zadovoljni. Slika javnega zdravstva, ki propada, govori sama zase. Ni rešitev samo v plačah, so pa te del rešitve,” je opozoril.

Naslednji sestanek z vlado po poletnem premoru bo naslednji teden. “Verjamemo v iskrene namene vladne pogajalske skupine, določene zadeve smo razrešili, ne moremo pa podpisati stavkovnega sporazuma, saj smo pri določenih točkah neusklajeni,” je dejal Polh in dodal, da jih vlada vedno povabi, ko se hočejo pogovarjati o predlogih nove zakonodaje, “potem pa izvisimo. Eno so besede, drugo so dejanja,” je zaključil. Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Ministrica jih vabi na pogajanja

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je zdravniški sindikat Fides ponovno pozvala k udeležbi na pogajanjih o načrtovanem zdravstvenem plačnem stebru. “Dopolnitev stavkovnih zahtev je v bistvu prišla pozno,” je dejala Prevolnik Rupel in dodala, da bi se lahko to uredilo prej, če bi se Fides udeleževal stebrnih pogajanj. Napovedala je, da bodo na ministrstvu za zdravje razširitev zahtev preučili in videli, kako naprej.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Tudi minister za finance Klemen Boštjančič je v izjavi pred sejo vlade Fides pozval k udeležbi na pogajanjih, saj da je rešitev za skupno mizo. “Del teh pripomb (…) v resnici izhaja iz tega, ker niso sodelovali na nobenih pogajanjih,” je poudaril. Izpostavil je še, da v pogajanjih o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju sodelujejo vsi sindikati, razen Fidesa.

Glede želje Fidesa po aktivni vlogi pri pripravi zakonodaje na zdravstvenem področju je ministrica poudarila, da si želi, da bi se zdravniki še bolj vključili v pripravo zdravstvene zakonodaje. “Vsi pacienti jih potrebujemo, tako da njihova vloga je pomembna,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje