V veljavi umiki zdravniških soglasij za nadurno delo. Kje pričakujejo težave?

Slovenija 01. Mar 202406:43 > 07:31 4 komentarji
Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

V veljavo vstopa ukrep, s katerim zdravniški sindikat Fides izvaja dodaten stavkovni pritisk na vlado. Umik soglasij za nadurno delo bo namreč v večini ustanov začel veljati prav danes. Brez soglasij bodo ti zdravniki lahko na teden opravili največ za osem ur nadur, to pa lahko privede v organizacijske težave in odpovedi nekaterih pregledov.

Z današnjim dnem se bodo začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, s čimer Fides zaostruje stavko, ki poteka že sedem tednov. V številnih zdravstvenih ustanovah so umiki začeli veljati prav danes. Delo bodo marsikje zato reorganizirali. Ponekod bodo zdravniki delali v izmenah, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki bistvenega napredka niso prinesle, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. V Fidesu so večkrat ocenili, da se je za umik soglasja odločila več kot polovica vseh zdravnikov. Na ministrstvu za zdravje pa so pred dnevi navedli, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov.

Zdravniki bodo po uveljavitvi umikov soglasij delali največ 48 ur na teden, kar pomeni, da bodo vsak teden opravili do osem nadur. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno.

Vlada je zato v ponedeljek predstavila prve predloge ukrepov, namenjene vodstvom zdravstvenih ustanov za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema. Na četrtkovi seji pa je vlada sprejela še odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke.

Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, pa tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro. Gre tudi za izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj. Odlok, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek zvečer, je začel veljati danes.

Kje bo delo potekalo normalno in kje zaradi umika pričakujejo težave?

V ZD Ljubljana je soglasje za nadurno delo umaknilo sedem zdravnikov in zobozdravnikov od 423. Po njihovih navedbah to ne bo povzročalo težav pri načrtovanju in organizaciji dežurstev na splošni nujni medicinski pomoči ali pediatrični nujni medicinski pomoči. V mariborskem ZD je po besedah direktorja Jerneja Završnika 24 umikov soglasij zdravnikov. Številka je nekoliko manjša, saj je v zadnjih nekaj dneh osem zdravnikov in zdravnic vrnilo soglasja za nadurno delo. “Težave se bodo začele pojavljati pri nadomeščanju, tudi recimo bolniških staležev, predvsem tam, kjer dela samo ena ambulanta, ter v domovih starejših občanov,” je dejal direktor.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske je soglasja za nadurno delo umaknilo 39 zdravnikov kar je dobrih 13 odstotkov. Gre predvsem za družinske zdravnike in pediatre. Preklici so vodstvom nekaterih njihovih organizacijskih enot, kjer dežurajo družinski zdravniki in pediatri (na primer v ZD Kranj in ZD Bled), nekoliko otežili oblikovanje razporedov dela v nujni medicinski pomoči v marcu. Združevanje nujne medicinske pomoči s sosednjim zdravstvenim domom ne bo potrebno, pravijo.

V ZD Izola je soglasja za nadurno delo umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov, ki pa se zaradi dela v rednih ambulantah že sedaj minimalno vključujejo v dežurno službo. Ambulanta za neopredeljene bo delovala nemoteno, prav tako tudi vse druge ambulante. Težave z organizacijo dela pa se napovedujejo z umikom soglasij za delo pri drugem delodajalcu, saj dežurna služba ZD Izola sloni na pomoči teh sodelavcev. Ravno tako tudi ena od pediatričnih ambulant v celoti sloni na zunanjih izvajalcih. Če pride do umika soglasij zunanjim sodelavcem, bosta nujna medicinska pomoč in dežurna služba izolskega zdravstvenega doma potekali nemoteno, saj so zakonsko dolžni zagotavljati ti dve službi, bodo pa na ta račun manj dostopne nekatere redne ambulante, so opozorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje