Jutri stavka zdravnikov. Vlada Fides poziva k preklicu stavke

Slovenija 08. Jan 202406:20 > 22:26 23 komentarjev

Predsednik sindikata Fides Damjan Polh je sporočil, da bodo zdravniki jutri stavkali. "Ugotavljamo, da ni nobenega razloga, da bi stavko preklicali," je ob 18. uri dejal Polh. Potem ko so zdravniki ves dan čakali na odgovor vladne strani, je vlada na večerni dopisni seji imenovala pogajalsko skupino za pogajanja s Fidesom, ki jo bo vodil Mirko Stopar z ministrstva za javno upravo. Čeprav je odločitev Fidesa o stavki dokončna, je vlada sindikat v interesu pacientov pozvala k preklicu stavke.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so pred za torek napovedano enodnevno opozorilno stavko poudarili, da si stavke ne želijo, saj so njihove zahteve rešljive.

“Ugotavljamo, da ni nobenega razloga, da bi stavko preklicali,” je zvečer dejal predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Stavka bo potekala od 7. ure do 21. ure. “Danes je še en v vrsti dni od 18. decembra, ki je minil brez odziva vlade in to da misliti,” je povedal Polh. “Vse je pripravljeno, vsi stavkovni odbori so na svojih mestih. Bomo videli, kakšne bodo motnje v minimalnem delovnem procesu, ki nam ga stavka dovoljuje. Upamo, da bo to dovolj zgovorno dejanje, da bo tudi največje skeptike na vladni strani prisililo, da sedejo za mizo, sestavijo pogajalsko skupino in nas pozovejo k dialogu. Konflikt lahko rešimo samo z dialogom,” je poudaril. Dodal je, da čakajo že mesec dni in so danes ves dan čakali na pozitiven odgovor, ki ga ni bilo, zato je to še en izgubljen dan. Polhovo izjavo si oglejte v videu na vrhu članka.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z napovedjo stavke in določila vladno pogajalsko skupino za pogajanja z glavnim stavkovnim odborom Fides, ki jo bo vodil višji sekretar z ministrstva za javno upravo Mirko Stopar. Njegov namestnik bo državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

“Vlada verjame, da je le v dialogu z zdravniki in zobozdravniki v okviru enotnega plačnega sistema javnega sektorja mogoče vzpostaviti sistem, ki bo ustrezno odgovarjal na današnje izzive. Zato sindikat Fides vnovič vabi k dialogu in ga poziva, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče,” so še sporočili z vlade.

“Za nas je zaveza podpisana, je dokument, okrog katerega se lahko pogajamo za majhne korake, a bistvo je zapisano in to pričakujemo od vlade,” je poudaril. “To je stavka proti vladi, ki v letu in pol naredila prav nič, da bi imel javni zdravstveni sistem perspektivo v tej državi. Zdravniki in drugo osebje odhaja, zaradi pomanjkanja kadrov zapiramo oddelke. Če to ni dovolj alarmantno, potem ne vem, kaj bi bilo še hujše. Stiske pacientov so velike, pa tudi stiske tistih, ki delamo v zdravstvu. Pacienti so naši zavezniki in to je stavka tudi za njih, da bo jutri bolje,” je še povedal Polh.

Na stavko pacientov jih ne bo

V torek bo na Prešernovem trgu v Ljubljani ob 18. uri potekala tudi “opozorilna stavka pacientov”, dogodek v organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva. “Stavka pacientov je naš odgovor na napovedano stavko sindikata Fides, katere edini cilj je izločitev zdravnikov iz javnega plačnega sistema in zvišanje plač starejšim zdravnikov, ki zase celo zahtevajo čisto nov plačni razred (višji od predsednice države, predsednika vlade in predsednika ustavnega sodišča). Vse to čeprav se je povprečna plača zdravnikom v letu 2023 rekordno dvignila za kar 1000 evrov, medtem ko so se čakalne vrste podaljšale, število oseb brez zdravnika pa povečalo!” so zapisali pri civilni iniciativi Glas ljudstva.

Dodali so, da “poskuša majhna skupinica na čelu sindikata Fides pacientke in paciente znova uporabiti kot talce pri političnem izsiljevanju vlade”. Prepričani so, da “kot vedno doslej cilj Fidesove stavke ni nikakršna skrb za paciente in pacientke, ampak zgolj politična destabilizacija vlade in dvig plač prav tistim zdravnikov, ki že zdaj vsak mesec zasedajo vsaj 40 mest na lestvici 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev”

Predsednik sindikata Fides Damjan Polh je na novinarsko vprašanje, ali se bo udeležil stavke pacientov, na katero je bil povabljen, odgovoril, da “ne vidi razloga, da bi se”. Dejal je, da so (Fides in Glas ljudstva) precej kontradiktorni v izjavah in načrtih. “Mi smo resna institucija, poglobljeno delamo, za sabo imamo stroko. Tako da lahko nam pacienti verjamejo, da delamo prav,” je poudaril Polh.

Glas ljudstva
Borut Živulović/BOBO

Kaj se je dogajalo čez dan

Fides je vladno stran danes znova pozval k pogajanjem, vendar se vladna stran pogajanj ni udeležila, prav tako do napovedi jutrišnje stavke ni bila oblikovana vladna pogajalska skupina, ki bi se pogajala o reševanju stavkovnih zahtev.

Polh je izpostavil, da so stavko napovedali že 18. decembra, vladna stran pa je imela več kot dovolj časa, da bi oblikovala pogajalsko skupino in se sestala s Fidesom. “Vse, kar smo izvedeli od vladne strani, je, da bo formirala pogajalsko skupino, uradnega obvestila o tem še nismo dobili, tako da zadeve se razpletajo, priprave na stavko potekajo, naše stavkovne zahteve so preproste, in sicer so posledica dveh podpisanih sporazumov, oktober 2022 in januar 2023,” je v ponedeljek čez dan dejal Polh.

Od vlade zahtevajo, da se formira zdravstveni steber s specifikami za zdravnike, medicinske sestre in ostale zaposlene v zdravstvu, da prilagodi plačno lestvico specifikam zdravniškega poklica, določi normative in odpravi plačna nesorazmerja.

operacija
PROFIMEDIA

Polh je poudaril, da v kolikor bo do stavke prišlo, bo organizacija dela prepuščena samim zdravstvenim zavodom. Po njegovih besedah bo v primeru stavke prišlo do nekaterih motenj v procesih dela, a da je zdravniška stavka vendarle zelo omejena, zato hujših posledic za paciente ne pričakuje. “Hujše bi bilo, če bi se vlada odločila in nas ignorirala še naprej, ker predvidevamo potem zaostritev s 15. januarjem pa do preklica stavke,” je poudaril predsednik sindikata Fides. Polh je opozoril, da jutrišnja stavka ni uperjena proti pacientom, temveč proti vladi, ki se ne drži podpisanih dogovorov s sindikatom Fides.

Kot so v sporočilu za javnost v nedeljo zvečer zapisali v Fidesu, so v petek po sedmih neuspešnih pobudah za začetek pogajanj podali še dodatnih pet terminov pogajalskih sestankov.

Na ministrstvu za javno upravo so konec prejšnjega tedna pojasnili, da bodo pogajalsko skupino predvidoma oblikovali v tem tednu. Takoj po oblikovanju pogajalske skupine pa naj bi sklicali pogajanja.

Vlada je 10. januarja 2023 v sporazumu zapisala, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki in obljubila implementacijo novega plačnega sistema za celotno javno zdravstvo do 1. 1. 2024, so spomnili pri Fidesu. “V enem letu se ni zgodilo nič z izjemo daljših vrst, dodatnih odhodov zaposlenih iz javnega zdravstva in še večje stiske pacientov in zaposlenih. To je ključni razlog za stavko: iskrena želja, da se vsaj tako rešitve začnejo uresničevati,” so navedli.

Če vlada ne bo prisluhnila zdravnikom, se bo drugi del stavke začel v ponedeljek, 15. januarja, ob 7. uri in bo trajal do sprejema sklepa o prenehanju stavke, ki ga sprejme glavni odbor sindikata, ali do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje