Gensko spremenjeni organizmi: še en korak do zdravljenja raka s CAR-T pri nas

Slovenija 28. Avg 202416:40 3 komentarji

Na ljubljanskem kliničnem centru so opravili javno obravnavo prijave namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov v okolje. Gre za še en korak do skorajšnjega zdravljenja bolnikov z rakom s celično terapijo CAR-T pri nas. Prve bolnike bodo začeli zdraviti okrog novega leta.

Danes je na ljubljanskem kliničnem centru potekala javna obravnava v okviru prijave namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov (GSO) v okolje. Sliši se zelo zapleteno in potencialno nevarno, a gre za še en korak do skorajšnjega zdravljenja bolnikov z rakom s celicami CAR-T pri nas.  “Genska terapija ima v Sloveniji negativen prizvok, ker smo Slovenci ljubitelji arhaizmov in starih stvari. To je zdravljenje, usmerjeno v človeka in življenje,” je pojasnil dr. Samo Zver. Prve bolnike bodo začeli zdraviti okrog novega leta.

“Z našim celičnim produktom se podajamo na področje zdravljenja s CAR-T celicami, kjer so naši sosedje, razvite države že prisotne s komercialnimi produkti. Ti v Sloveniji na žalost niso dostopni,” je povedal specialist interne medicine in hematologije dr. Matjaž Sever. Tuje farmacevtske družbe namreč v Slovenijo nerade dobavljajo tovrstna zdravila, namenjena predvsem zdravljenju krvnih rakov, saj se jim zaradi majhnosti trga in s tem števila potencialnih bolnikov ne izplača urejati vseh zapletenih in dragih postopkov registracije zdravila v državi. V Sloveniji je na voljo le en tak celični pripravek, a zgolj za bolnike, mlajše od 25 let.

CAR-T za slovenske bolnike

Današnja prijava namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov v okolje je še en korak do začetka zdravljenja prvih bolnikov.

Gre za večletni projekt, pri katerem UKC sodeluje z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo, Medicinsko fakulteto in Kemijskim inštitutom. Začelo se je z dobrodelno akcijo – z zbranimi sredstvi so nabavili dve napravi CAR-T, ki sta po Severjevih besedah “hardware”. Nato pa je bilo treba pripraviti prostor oziroma laboratorij ter usposobiti zaposlene.

CAR-T
Proizvodnja CAR-T – čisti prostori na medicinski fakulteti (FOTO: UKC Ljubljana)

Današnja javna obravnava prijave namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov pa je postopek pod okriljem ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE), ki ga zakonodaja zahteva za vse GSO, tako v prehrani kot na drugih področjih. “To dovoljenje je en kamenček v mozaiku, ključen, da se postopek izvede varno in v skladu z veljavno zakonodajo,” je pojasnil Sever.

Kot je razložil predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo dr. Samo Zver, je gensko spremenjeni virus, ki ga uporabljajo v postopku, po vseh znanih podatkih nenevaren, ampak ker se nikoli ne ve, so potrebni vsi varnostni ukrepi.

Celice CAR-T (ang. chimeric antigen receptor T cells) so gensko spremenjene imunske celice – limfociti T, s katerimi je mogoče ciljno uničevati patološke, običajno tumorske celice. Pripravijo se iz bolnikovih lastnih imunskih celic

Lastne celice ponovno naučijo obrambe

Postopek zdravljenja poteka tako, da bolniku s postopkom afereze iz telesa zberejo njegove lastne imunske celice, limfocite. “V laboratoriju s CAR-T jih reprogramiramo, povedano preprosto, te celice se namnoži in vrne nazaj v bolnika. Tako spremenjene so sposobne poiskati tumorsko celico, ki ima na sebi tarčo (antigen). Na ta način učinkovito pobijajo tumorske celice in bolezen gre lahko v remisijo ali celo v ozdravitev,”je povedal Sever. Velika prednost terapije s CAR-T je, da protitumorske celice ostanejo v bolnikovem telesu daljši čas in ga varujejo pred ponovitvami bolezni.

SAMO ZVER MATJAŽ SEVER
dr. Samo Zver in dr. Matjaž Sever (Foto: Žiga Živulović, BOBO)

“Povedano preprosto, medtem ko midva govoriva, se je verjetno kakšna od celic v mojem telesu spremenila v rakavo, pa jo je imunski sistem, limfociti, ki krožijo po krvi, prepoznal kot tako in jo odstranil,” je dodal Zver. “Do raka pride, ker se to ne zgodi, ker lasten imunski sistem pogrne. Mi pa s CAR-T lastne celice ponovno učimo delovati proti tumorskemu tkivu, to, kar je nekoč imunski sistem že znal. To naredimo s pomočjo omenjenega virusa in aparatur CAR-T. V naše celice vnesemo ta material in informacijo, kaj je njihov tarčni antigen,” je pojasnil postopek, ki je orisan v spodnjem prikazu. Izjavi obeh zdravnikov si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Celice okužijo z virusom (vektorjem), ki ob tem prinese v bolnikove imunske celice nov gen za senzor, ki imunskim celicam omogoči prepoznavo tkiva, iz katerega je zrasel bolnikov tumor. Priprava zdravila iz bolnikovih celic in zdravljenje traja okrog en mesec.

CAR-T
Vir: UKC Ljubljana

Izjemen uspeh za majhno državo

Da prideš do te stopnje, moraš biti, da ne rečem, kako zelo dober, je poudaril dr. Zver in pohvalil maloštevilne sodelavce, ki so ob pomanjkanju kadra z veliko truda v zadnjih štirih letih poskrbeli, da bo naprava CAR-T kmalu pripravljena za zdravljenje slovenskih bolnikov.

Na vprašanje, katere bolezni bo mogoče zdraviti s tremi napravami za proizvodnjo celic CAR-T, je Zver odgovoril, da številne. Največ raziskav je bilo doslej izvedenih glede zdravljenja limfomov, diseminiranega plazmocitoma in akutnih levkemij. Številne raziskave potekajo tudi glede možnosti zdravljenja trdnih tumorjev in raka prebavil ter glioblastoma, ki prizadene možgane, je pojasnil. Raziskave potekajo tudi o zdravljenju nerakavih, avtoimunskih bolezni s CAR-T.

Denar za plačevanje določenega števila celičnih terapij z lastnimi napravami CAR-T je vlada zagotovila z novelo uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jo je izdala v začetku junija. Zver je danes zagotovil, da bodo v UKC Ljubljana zdravili vse bolnike, ki bodo tovrstno zdravljenje potrebovali in bodo zanj primerni.

Z vsemi tremi napravami skupaj, ki so jih kupili s pomočjo donacij, bodo lahko vsako leto pomagali okrog 20 bolnikom. Postopek bo sprva namenjen bolnikom z najslabšim zdravstvenim stanjem, sčasoma pa bi zdravljenje lahko začeli izvajati tudi pri bolnikih v zgodnjih fazah bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje