“Vsi, ki nimajo in so dali pet evrov, so zame heroji”

Slovenija 21. Maj 202110:59 > 22. Sep 2021 16:51 0 komentarjev

Oddelek za hematologijo kliničnega centra v Ljubljani je prevzel napravo CAR-T za celično terapijo, za katero so zbrali denar v akciji Slovenskega združenja z limfomom in levkemijo. S to napravo bodo lahko zdravili bolnike z najhujšimi oblikami krvnega raka že konec tega leta.

“Kupite že to mašino!” Poziv skladatelja in pianista Draga Ivanuše, ki ima plazmocitom, obliko krvnega raka. S svojim februarskim zapisom v Delu, kako je živeti s to boleznijo, in prošnjo za nakup naprave za napredno CAR-T celično terapijo, ki jo je sicer naslovil na odgovorne, je nagovoril ljudi.

“Pričakujem, da bodo odgovorni ljudje kupili napravo, jo dali v uporabo, in da nam v razviti evropski državi leta 2021 ne bo treba zbirati zamaškov in prosjačiti ljudi za prostovoljne prispevke,” je zapisal Ivanuša. A denar so v mesecu dni zbrali prav ljudje. Dovolj denarja za napravo, ki sicer stane 613.000 evrov.

Več kot 4.000 donatorjev in ena radodarna družina

Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo
Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo
Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo
Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo
Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo
Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo
Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo
Naprava CAR-T Naprava CAR-T
Žiga Živulovič jr./Bobo

Sredstva je uspelo zbrati 4.000 donatorjem, in sicer dovolj za nakup dveh naprav CAR-T za celično terapijo, denar za nakup še ene naprave pa je doniralo podjetje H-BIT. “Pokazali smo, da smo družba, ki ji je še vedno mar za soljudi,” je dejal začasni direktor UKC Jože Golobič ob prevzemu naprave v prostorih UKC Ljubljana.

Kristina Modic, predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, je povedala, da so za njimi meseci velike odgovornosti, velikega angažmaja in napornega dela, ampak ne nazadnje tudi meseci, ki so jih napolnili s ponosom. “Zahvaliti se moram vsem posameznikom, ki so se angažirali in priključili kampanji. Vsem donatorjem, strokovnjakom in bolnikom, ki so za akcijo javno izpostavili svoje ime.”

Uspelo jim je zbrati denar za nakup naprave in še dodatne opreme za povečanje njene zmogljivosti, kar je res neverjeten uspeh. “Skupaj s 4.000 donatorji, ki so donirali na TRR, in številnimi SMS-donatorji, ki jih je še veliko več, smo v treh mesecih s skupnimi močmi zbrali 850.385,22 evra.”

Na posebnem računu ostaja 109.582,92 evra, ta denar pa se bo v celoti porabil za vzpostavitev terapije na hematološkem oddelku UKC Ljubljana.

Martina Golob iz družine Škorjanc, ki je na čelu kriptopodjetja NiceHash v večinski lasti holdinga s sedežem v Amsterdamu H-BIT, je na dan prevzema naprave dejala, da denar ni darilo, temveč vračilo za vse, kar zdravstveni delavci počnejo za bolnike.

Kot je napovedal predstojnik oddelka za hematologijo Samo Zver, ki je tudi zdravnik skladatelja Ivanuše, bodo prve bolnike s pomočjo te naprave lahko začeli zdraviti konec leta. Na leto jih bodo lahko z eno napravo zdravili med 10 do 15. Dejal je, da bi se tudi osebno rad zahvalil vsem donatorjem, in dodal: “Tudi tisti, ki nimajo, pa so dali pet evrov, so zame heroji.”

Ob tem je izkoristil priložnost in dodal, da imajo na računu 109.000 evrov, akcijska cena za še eno CAR-T “mašino” pa je 209.000 evrov. “Izkušnje me učijo, da tisto, kar pridobiš na začetku, moraš imeti zelo dolgo. In če se malo pošalim, priložnost dela tatu. Zato na tem mestu mogoče apel enemu res dobremu donatorju,” je dejal zdravnik.

Ministrstvo za zdravje je zagotovilo kritje stroškov za postavitev naprav v prostor, pri nakupu pa je oddelku za hematologijo na pomoč priskočila tudi agencija za zdravila in medicinske pripomočke.

Kako deluje naprava CAR-T?

CAR-T celična terapija predstavlja nov način imunskega zdravljenja raka. Tako bolniku vzamejo imunske celice, ki jih s pomočjo virusov gensko spremenijo na način, da dobijo nove senzorje za vrsto raka, ki ga ima bolnik. Celice v aparatu namnožijo, nato pa jih aplicirajo v bolnika.

S celično terapijo CAR-T zdravijo bolnike z dvema oblikama krvnega raka – odrasle s specifično obliko limfoma (difuzni velikocelični limfom B) in otroke ter mladostnike s težko obliko levkemije (B-celična akutna limfoblastna levkemija).

Ti novi senzorji imunskim celicam omogočijo, da prepoznajo raka, ki ga ima bolnik. Poleg tega so tudi imunske celice opremljene z mehanizmi, s katerimi limfociti potem bolj učinkovito najdejo in uničijo raka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!