Slovenija kot druga država na svetu v boj proti raku z genskim zdravilom

Slovenija 29. Okt 202108:23 > 08:47
Gensko zdravilo
Fotografija je simbolična (Vir: Profimedia)

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je konzorciju SmartGene.si odobrila klinično preizkušanje zdravljenja kožnega raka glave in vratu z gensko terapijo. Onkološki inštitut Ljubljana je tako postal prvi nosilec dovoljenja za izvajanje klinične študije novega genskega zdravila za zdravljenje raka v Sloveniji.

Z ljubljanskega Onkološkega inštituta (OI) so sporočili, da je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) izdala odločbo, s katero je konzorciju SmartGene.si odobrila klinično preizkušanje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo. Tako je OI postal prvi nosilec dovoljenja za izvajanje klinične študije tega novega genskega zdravila.

Slovenija je tako za ZDA postala druga država na svetu, ki se bo v boj z rakom spustila na tak način.

Projekt SmartGene.si se je zaključil letos septembra, poleg Onkološkega inštituta, ki je projekt prijavil, pa so v njem sodelovali še COBIK, Jafral, Iskra PIO in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Soizvajalca sta še Veterinarska fakulteta UL in ljubljanska ORL klinika.

Vodja oddelka za eksperimentalno onkologijo prof. dr. Gregor Serša je pojasnil, da je platforma za pripravo genskih terapij vzpostavljena, začenja pa se klinična študija faze I, v katero bo vključen že prvi bolnik.

“Bolnika bomo zdravili z gensko terapijo, tako da mu bomo najprej vbrizgali genski zapis za interlevkin-12, ki ga bomo vnesli v celice tumorja z elektroprenosom. Celice bodo same proizvajale interleukin-12, ki ima sposobnost spodbujanja imunskega sistema in s tem deluje tudi protitumorsko,” je razložil.