Glasovanje v tujini: izteka se rok za prijavo na referendumski trojček

Slovenija 24. Maj 202407:43 0 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Za volilce, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, in volilce, ki v tujini prebivajo stalno, se danes izteče rok, do katerega lahko DVK sporočijo, da želijo na posvetovalnih referendumih o predčasnem končanju življenja, rabi konoplje in preferenčnem glasu glasovati po pošti oziroma na diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Volilci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, ker tam stalno prebivajo, torej izseljenci, lahko na referendumih glasujejo po pošti, če to še danes sporočijo Državni volilni komisiji (DVK).

Brez predhodne prijave pa lahko na dan glasovanja glasujejo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Slovenije v državi, kjer prebivajo, če je tam volišče, pojasnjuje DVK.

Volilci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, torej zdomci, pa morajo vlogo na DVK oddati tako za glasovanje po pošti, kot tudi za glasovanje na diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Zdomci, ki so doslej že oddali vlogo za druge načine glasovanja na evropskih volitvah – rok se je iztekel 9. maja, bodo prejeli poštno pošiljko z volilnim gradivom tudi za posvetovalne referendume, pojasnjuje DVK.

Izseljenci pa so volilno gradivo za evropske volitve prejeli po uradni dolžnosti, če želijo v tujini glasovati po pošti tudi za referendume, pa morajo to še danes posebej sporočiti DVK.

Volilno gradivo vsebuje uradno prazno glasovnico, navodila za glasovanje, kuverto z naslovom pristojne okrajne volilne komisije, kuverto za glasovnico in volilno karto. Volivci morajo v kuverto z naslovom pristojne okrajne volilne komisije vstaviti lastnoročno podpisano volilno karto in zalepljeno kuverto z glasovnico. Slednja namreč zagotavlja anonimnost glasovanja.

Glasove iz tujine DVK prešteje v ponedeljek po volilni nedelji, v tem primeru torej 10. junija.

Danes pa se tudi izteče rok, ko lahko volivci za evropske volitve vpogledajo v volilne imenike in zahtevajo vpis, če niso vpisani v evidenco volilne pravice, ali popravek, če so podatki napačni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!