Glasovanje v tujini: kako glasujem, če na dan volitev ne bom v Sloveniji

Slovenija 14. Mar 202205:01 > 07. Apr 2022 10:24
predsedniške volitve glasovanje v tujini
N1

Če boste na dan volitev, 24. 4., v tujini, lahko glasujete, a ste morali o tem obvestiti Državno volilno komisijo, rok je namreč že potekel. Pojasnjujemo še, kako glasujete, če ste izseljenci ali nimate stalnega prebivališča v Sloveniji in boste na dan volitev v Sloveniji.

Volilci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini (t. i. zdomci) in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, lahko glasujejo na dva načina: ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije (DKP), če je tam vzpostavljeno volišče, ali po pošti iz tujine.

Obe obliki glasovanja od volilca zahtevata, da o svoji nameri obvesti Državno volilno komisijo najpozneje 30 dni pred dnevom glasovanja, torej najkasneje 24. 3. 2022 do 24. ure.

Vlogo za zgoraj navedena posebna načina uresničevanja volilne pravice je lahko volilec oddal prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625) in brez e-identitete (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626). V volilnem imeniku se pri imenu in priimku volilca zdomca naredi oznaka, na kakšen način bo glasoval.

Če ne morete glasovati na predstavništvu oz. ne veste, kam v tujini naj vam pošljejo gradivo

Tistim volilcem, ki bodo med volitvami začasno v tujini in ne bodo mogli glasovati na diplomatsko-konzularnem predstavništvu ali nimajo naslova, na katerega bi jim DVK poslala volilno gradivo, so na komisiji svetovali, da gradivo osebno prevzamejo pred odhodom v tujino, in sicer na sedežu Državne volilne komisije (Slovenska cesta 54/IV, Ljubljana) ali na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote), kjer imajo stalno prebivališče.

V tem primeru so morali na vlogo obvezno napisati državo glasovanja v tujini, v spodnjo vrstico, kjer je naslov, pa: OSEBNI PREVZEM VG NA DVK oziroma na OVK (okrajna volilna komisija upravne enote). Pripisati pa so morali tudi telefonsko številko, da jih bodo lahko poklicali zaradi datuma prevzema volilnega gradiva.

VOLILCI, KI NIMAJO STALNEGA PREBIVALIŠČA V SLOVENIJI – T. I. IZSELJENCI

Volilci, ki nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji (t. i. izseljenci), lahko prav tako glasujejo na dva načina: na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije (DKP), če je na DKP vzpostavljeno volišče in so vpisani v posebni volilni imenik, ali po pošti iz tujine.

Izseljenci so po uradni dolžnosti vpisani v posebni volilni imenik, kar jim daje pravico, da lahko glasujejo na DKP, če je na DKP vzpostavljeno volišče. Iz DVK pa jim po uradni dolžnosti volilno gradivo pošljejo na naslov prijavljenega stalnega prebivališča v tujini.

IZSELJENCI, KI BODO NA DAN GLASOVANJA V SLOVENIJI

Izseljenci, ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji, lahko glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote) oz. na t. i. volišču “OMNIA”. Če želi volilec izseljenec glasovati na tem volišču, mora o tem obvestiti Državno volilno komisijo, in sicer najkasneje tri dni pred dnevom glasovanja (najkasneje 20. 4. 2022 do 24. ure).

Vlogo za glasovanje v Republiki Sloveniji lahko volilec izseljenec odda prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625) in brez e-identitete (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626).

DKP, kjer je izseljenec vpisan v volilni imenik, bo obveščen, da izseljenec glasuje v Sloveniji. Volivec izseljenec se nato na dan glasovanja zglasi na volišču v Republiki Sloveniji, ki si ga je izbral.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.