Golob in Boštjančič nad ostre očitke zaradi razvpitega nakupa stavbe na Litijski

Slovenija 25. Jun 202419:01 23 komentarjev
Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Foto: Aljaž Uršej

Kabinet predsednika vlade Roberta Goloba in ministrstvo za finance Klemna Boštjančiča "odločno zavračata očitke" o nezakoniti prerazporeditvi proračunskega denarja za sporni 7,7 milijonski nakup razvpite sodne stavbe na Litijski v Ljubljani. Ob tem premierjev kabinet kot "v celotni neresnične" zavrača tudi navedbe, da je bil predsednik vlade seznanjen z vsemi podrobnostmi posla, kar naj bi mu očitalo še ne dokončno revizijsko poročilo pravosodnega ministrstva. Ob tem pa tako v kabinetu predsednika vlade kot na ministrstvu za finance namigujejo, da ni nujno, da je podpisnica revizijskega poročila to poročilo pripravljala nemotivirano.

Ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, ostro zavrača očitke, da je na nezakonit način zagotovilo manjkajoč denar za sporni nakup sodne stavbe na Litijski v Ljubljani, kar naj bi kazali še ne dokončni izsledki notranje revizije tega posla, o katerih je v ponedeljek poročal POP TV.

Sodeč po izsledkih dokumenta, ki so ga pridobili na komercialni televiziji, revizija “zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba“.

Dokument naj bi jih obremenjeval zaradi nezakonite prerazporeditve proračunskega denarja, Dominika Švarc Pipan in premier Golob pa sta bila  po tem poročilu tudi o vsem podrobno obveščena.

Kabinet predsednika vlade: “V celoti neresnično”

Tako kot ministrstvo za finance te očitke ostro zanikajo tudi v kabinetu premierja Goloba; ponovno poudarjajo, da je bil predsednik vlade o tem 7,7 milijonskem poslu obveščen iz uradnega grdiva vlade.

“Sklep vlade in priložena obrazložitev govorita o uvrstitvi projekta ‘nakup poslovnih prostorov’ v NRP. V obrazložitvi je sicer naveden naslov Litijska 51 in velikost prostorov 5.126 m2, to pa je tudi vse, s čimer je bil premier v omenjenem primeru seznanjen. Na koncu obrazložitve so navedeni še viri za financiranje nakupa. Zato so trditve, da je bil premier podrobno obveščen o čemerkoli v zvezi s projektom ali celo vključen v postopek, v celoti neresnične in jih zavračamo.” sporočajo iz Golobovega kabineta.

Robert Golob, Klemen Boštjančič
Premier Golob in minister Boštjančič (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Finančno ministrstvo in Golobov kabinet: To je neobičajno

“Neobičajno se nam zdi, da se za verodostojno ugotavljanje dejstev smatra in tolmači osnutek poročila, ki ni dostopen javnosti, in ga je pripravila oseba, ki je po informacijah iz ministrstva za pravosodje spremljala in bila sproti seznanjena s postopkom nakupa in ni z ničemer reagirala, da bi pravočasno zavarovala javni interes,” so še sporočili iz premierjevega kabineta.

Podobno pa so zapisali tudi na finančnem ministrstvu: “Neobičajno se nam zdi tudi to, da je poročilo pripravila oseba, za katero je bil v javnosti izpostavljen dvom o konfliktu interesa.”

S tem po informacijah N1 mislijo na vodjo službe za notranjo revizijo Suzana Hötzl, ki je pod revizijsko poročilo tudi podpisana in ki je na ministrstvo za pravosodje prišla s Fursa skupaj z že nekdanjim generalnim sekretarjem ministrstva za pravosodje Urošem Gojkovičem (SD) in s Simonom Starčkom. Slednji je blizu SDS in je prav tako operativno sodeloval pri poslu Litijska.

Tako v Golobovem kabinetu kot na finančnem ministrstvu trdijo, da poročila notranje revizije ministrstva za pravosodje nimajo, niti niso bili z njim seznanjeni v fazi priprave osnutka.

“Prav tako nismo bili pozvani, da se do kakršnih koli trditev opredelimo, kot je to običajno in kot to zahtevajo tudi pravila in standardi revizijske stroke, tudi notranjih revizij,” so dodali na ministrstvu za finance.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Ta 7,7 milijonski posel se je zgodil v času ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je ves čas trdila, da je posel speljala “dobro organizirana združba na ministrstvu za pravosodje” in tudi zdaj trdi, da je revizijsko poročilo še zmeraj ‘njihovo maslo’.

POP TV pa je poročal, da je še pred odhodom z ministrstva Švarc Pipan “očitno želela ustaviti omenjeno revizijo s tem, ko je, ko je ta že potekala, takratnemu začasnemu generalnemu sekretarju Žarku Bogunoviču odredila celo, da se revizorki Suzani Hötzl odvzamejo vse pravice dostopa do dokumentacije.”

Nova sodna stavba na litijski
Stavba na Litijski v Ljubljani (Foto: N1)

V mrzličnem iskanju načinov, kako kupiti to sicer neustrezno in propadajočo stavbo (celo brez ustrezne cenitve), za katero pravosodno ministrstvo samo ni imelo dovolj denarja, je na ministrstvo za finance najprej 18. decembra 2023 padla odločitev, da se vse aktivnosti z nakupom nove sodne stavbe ustavijo.

Posel po domače

Kljub temu je Švarc Pipan vztrajala, da se je treba z ministrom za finance ponovno sestati, nato pa je bila v petek pred božičem (to je bilo 22. decembra) sprejeta nasprotna odločitev: da se stavba na Litijski kupi, s čimer naj bi minister za finance presenetil vse prisotne, je v ponedeljek poročal POP TV. Operativci posla so imeli zaradi praznikov vsega tri dni časa, da pripravijo ustrezno dokumentacijo, posel pa je bil, kot je že znano, izpeljan zelo po domače.

Na finančnem ministrstvu vztrajajo, da nezakonite prerazporeditve proračunskega denarja za nakup stavbe na Litijski ni bilo, dodajajo pa, da so decembra 2023 “jasno opozorili na tesno časovnico”, a da je ministrstvo za pravosodje zagotovilo, da imajo že vse pravne podlage in vso dokumentacijo za podpis kupoprodajne pogodbe.

“Večkrat smo tudi že pojasnili, da je odgovornost za zakonito, učinkovito in gospodarno razpolaganje s proračunskimi sredstvi z zakonom o javnih financah naložena predstojniku resornega ministrstva. V tem primeru ministrstva za pravosodje.”

Na POP TV so medtem dodatno razkrili korespondenco, ki meče senco dvoma na ugotovitve revizorke. Dopisovanje med nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan in nekdanjim generalnim sekretarjem ministrstva Urošem Gojkovičem namreč vsaj deloma demantira ugotovitve revizorke, da naj bi Gojkovič ministrici odsvetoval nakup stavbe na Litijski.

Na Televiziji Slovenija pa so pridobili odredbo Okrožnega sodišča v Ljubljani za hišne preiskave, iz katere je razvidno, da je bila večina ključne dokumentacije za nakup stavbe na Litijski ponarejena. Osumljena Gojkovič in Simon Starček naj bi izrabila svojo moč na način, da sta Sebastjanu Vežnaverju in njegovi družbi SPR Rajski vrt pridobila veliko protipravno premoženjsko korist, izhaja iz odredbe.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je napovedala, da bo tudi revizijsko poročilo posredovala policiji oz. tožilstvu. Meni, da je s strani revizorke to končna revizija. Ker pa je revizorka trenutno na dopustu, bo počakala, da se vrne in jo povprašala, zakaj ni bilo vsem osebam, ki so omenjene v reviziji, dopuščeno, da se o tem izjasnijo.

Vir: STA

Kmalu je pričakovati tudi revizijo računskega sodišča, posel pa preiskujejo še kriminalisti NPU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje