Golob odgovoril na Meščevo zamisel, da ministrstva za solidarno prihodnost ne bo

Slovenija 22. Sep 202221:44 6 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je poudaril, da bodo morali, ko bo spremenjeni zakon o vladi stopil v veljavo, imenovati ministre, ki jih ta predvideva. O morebitnih spremembah resorjev se bodo odločali kasneje. S tem je odgovoril na zamisel ministra za delo Luke Mesca, da ministrstva za solidarno prihodnost ne glede na izid morebitnega referenduma ne bo.

Koordinator Levice Luka Mesec je prejšnji teden v pogovoru za STA napovedal, da ministrstva za solidarno prihodnost, ki je določeno v spremenjenem zakonu o vladi, ne bo ne glede na izid morebitnega referenduma o tem zakonu. Dodal je še, da bo sam ostal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, k njegovemu resorju pa da bodo prenesli področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije. “Tako sem se odločil sam in to sem tudi že povedal predsedniku vlade,” je pojasnil Mesec.

Premier Robert Golob se je na to Meščevo zamisel po današnji seji sveta Gibanja Svoboda odzval z besedami, da se o takšni spremembi v koaliciji niso dogovorili. Kot je poudaril, trenutno zakona o vladi,  ki bi poleg ministrstva za solidarno prihodnost prinesel še ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, tako ali tako ni mogoče spreminjati, saj je opozicijska SDS vložila pobudo za referendum in zanj zbira podpise volilcev. Po Golobovih navedbah bodo vladne stranke zakon o vladi na referendumu, če bo do njega prišlo, zagovarjale. “Nič se ne spreminja, ne glede na to, kaj kdo izjavi,” je poudaril Golob.

Robert Golob, Luka Mesec
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ob tem je dodal, da bodo, “ko bo zakon o vladi na referendumu potrjen in bo stopil v veljavo”, morali imenovati ministre, ki jih ta predvideva, o morebitnih spremembah resorjev pa se bodo odločali kasneje.”Doslej v koaliciji o rekonstrukciji vlade ni bilo nobenega dogovora. Dogovorili pa smo se, da  s tem ne bomo prehitevali, dokler referendum ne bo mimo,” je  poudaril Golob. Po njegovi oceni se je po nepotrebnem ustvaril vtis, da gre pri zakonu o vladi le za tri nova ministrstva.

“Ta zakon je bistveno več: reorganizira celo vrsto sektorjev in jih združuje. Bistvo tega zakona je reorganizacija vlade in ne število ministrstev,” je dejal premier. Dodal je še, da reorganizacija vlade, vključno s tem,  s katerimi resorji bodo povezana stanovanja in dolgotrajna oskrba, ostaja – “ne glede na personalno zasedbo posameznega ministrstva”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje