Golob posebej za N1: Nihče ni pričakoval, da bo ogrožena tudi Vipavska dolina

Slovenija 22. Jul 202219:49 > 20:34 13 komentarjev

Premier Robert Golob se je na poti s Krasa ustavil tudi v Vipavski dolini v vasi Bukovica, kjer je postavljen zbirni center. Tam ga je ujela naša ekipa na terenu.

Premier Robert Golob je prišel z vrha Krasa na drugo stran, v Bukovico v Vipavsko dolino. “Kot je bilo videti v redu z južne strani grebena, je žal na tej strani v Vipavski dolini situacija povsem drugačna. Dobro je, da so se samoorganizirali v občini Renče – Vogrsko, saj so uspeli očistiti dovolj velike površine, da so zaščitili prve hiše. Upam, da bo to zdržalo,” je povedal.

Požar je prvič v teh dneh ogrozil tudi občino Renče – Vogrsko, Golob pa na to pravi, da nam to mora biti pomembno opozorilo, da se ne smemo fokusirati samo na eno občino, tudi v Vipavski dolini. “Tega ni nihče pričakoval, da bo tudi Vipavska dolina ogrožena,” je dodal.

Povedal je, da so se dogovorili za regijsko koordinacijo in večjo povezanost na strani civilne zaščite. Vse občine so bile doslej med seboj nepovezane, vse državne sile pa so bile na Krasu. “Vipavsko dolino moramo enakovredno vključiti v cel sistem poveljevanja in verjamem, da bo stvar potem stekla boljše,” je poudaril.

Za jutri zjutraj je načrtovana obsežna akcija sečnje na tleh in gašenja iz zraka. “Če bo ta sečnja ustrezno koordinirana na obeh straneh grebena, je to morda najboljša obramba, ki jo imamo pred vikendom,” je dejal Golob.

Za konec se je premier zahvalil vsem gasilcem in drugim prostovoljcem na terenu. “Prihajajo tudi drugi ljudje s svojimi stroji, s svojimi strokovnjaki. Zbudila se je vsa Slovenija, kar je lep občutek,” je dejal.

“Po drugi strani se ljudje vsak dan umikajo iz svojih hiš in se potem na srečo zvečer lahko vrnejo domov. Sporočilo njim je, da bomo naredili vse, da bodo vaši domovi ohranjeni. Hkrati pa – dajte misliti na svoje zdravje, ker je dim nevaren in raje prenočite kje drugje, če je dim premočen. Z vidika materialne škode je nesreča še pod kontrolo, gori gozdnati greben, še niti en zaselek ni padel. Smo lahko in ostajamo optimisti. Ampak dokler ne bo dežja, bomo morali biti vsak dan na preži. Čisto možno je, da se bo v naslednjih dneh še ponovila takšna situacija,” je premier še dodal ob koncu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje