Golob prepričan o treznosti in modrosti novega vodstva EU

Slovenija 28. Jun 202412:38 4 komentarji
Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Foto: Aljaž Uršej/N1

Slovenski premier Robert Golob je izrazil nedvoumno podporo vodstvu EU, ki ga bodo predvidoma sestavljali Ursula von der Leyen, Antonio Costa in Kaja Kallas. Verjame, da bodo Unijo v nemirnih časih vodili s treznostjo, modrostjo in optimizmom.

Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, so v četrtek nemško desnosredinsko političarko Ursulo von der Leyen Evropskemu parlamentu predlagali za nov petletni mandat na čelu Evropske komisije, liberalno estonsko premierko Kajo Kallas so izbrali za novo vodjo evropske diplomacije, nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo pa za novega predsednika Evropskega sveta.

“Verjamem, da bodo ti izkušeni politiki Evropsko unijo v teh nemirnih časih vodili z veliko treznosti, modrosti in optimizma,” je Golob povedal po potrditvi.

Sprejeli “dovolj jasna” stališča glede vojne na Bližnjem vzhodu

Premier je pozdravil tudi sprejete sklepe o vojni na Bližnjem vzhodu. “Končno smo sprejeli dovolj jasna stališča glede tega, da je situacija ne samo nevzdržna, ampak da je treba dejansko opolnomočiti palestinske oblasti in iskati pot do rešitve dveh držav. Med temi je bilo omenjeno tudi priznanje Palestine kot korak na tej poti,” so Golobove besede navedli v njegovem kabinetu.

To je bilo sicer prvo redno zasedanje Evropskega sveta po tistem, ko so Slovenija, Španija in Irska skupaj z nečlanico EU Norveško pred približno enim mesecem priznale Palestino.

Na dnevnem redu zasedanja so imeli še nadaljnjo podporo Ukrajini, varnost in obrambo, določili pa so tudi prioritete EU za prihodnje petletno obdobje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje