Golobovi ministri niso vedeli, o čem glasujejo, in so pritrdili Janši

Slovenija 19. Jul 202321:52 16 komentarjev
Vlada Roberta Goloba
Borut Živulović /BOBO

Sedanji ministri Luka Mesec, Marjan Šarec, Matjaž Han in Alenka Bratušek so bili med 36 opozicijskimi poslanci, ki so vložili zahtevo za oceno ustavnosti v času Janševe vlade sprejetih sprememb zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti. V četrtek pa je vlada soglasno sklenila, da so ta določila skladna z ustavo. Nismo vedeli, o čem glasujemo, priznava več ministrov. Premier Golob pa se po navedbah naših virov zaradi spremenjenih migracijskih razmer strinja z mnenjem, ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Poslanci tedaj opozicijskih Levice, SD, LMŠ in SAB so pred poldrugim letom na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti več členov zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti, ki jih je sprejela prejšnja Janševa vlada. Prvopodpisani pod zahtevo je bil poslanec Levice Matej T. Vatovec, med 36 podpisniki pa so bili tudi sedanji ministri Luka Mesec, Marjan Šarec, Matjaž Han in Alenka Bratušek.

Poudarili so, da je Janševa vlada zaostrila že tako strogo priseljensko in migracijsko zakonodajo, pa tudi da je uzakonila določbe, “ki bodo lahko začasno suspendirale ustavni red in mednarodne konvencije”. Ustavno sodišče je njihovo zahtevo sedaj očitno vzelo pod drobnogled in po poročanju Dnevnika državni zbor vprašalo, kakšno je njegovo stališče o izpodbijanih členih. V postopek se je vključila tudi vlada, ki pa je na seji prejšnji četrtek sprejela diametralno nasprotno mnenje, kot so ga omenjeni sedanji ministri zastopali kot opozicijski poslanci. Zakona sta skladna z ustavo, je presodila.

To mnenje, ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve pod vodstvom ministra iz vrst Svobode Boštjana Poklukarja (v preteklosti je tako kot njegova državna sekretarka in bivša poslanka Tina Heferle sodil v LMŠ), so potrdili vsi na seji navzoči ministri, prav tako pomislekov ni izrazil nihče od državnih sekretarjev, ki so nadomeščali odsotne ministre. Očitno pa mnogi vsebine mnenja niso poznali.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han je za Dnevnik odkrito priznal, da se je s spornim mnenjem strinjal zgolj zato, ker ni vedel, o čem glasuje, in da vztraja pri lanskem stališču o protiustavnostih obeh zakonov. Enako razlago sta ponudila minister in ministrica Levice Simon Maljevac in Asta Vrečko ter še nekateri ministri. Poudarili so, da je bila ta točka na tako imenovani listi A, na katero so uvrščena predhodno usklajena gradiva, o katerih na pristojnih vladnih odborih ni bilo pripomb. O točkah na tej listi (na četrtkovi seji jih je bilo 31) pa se glasuje v paketu.

Sejo odbora je vodil Luka Mesec

V vladnih vrstah je sicer mogoče slišati, da ministri ne morejo poznati vsebine vseh na sejah vlade obravnavanih zadev in da se osredotočajo na svoje predloge. Več pozornosti kot točkam na listi A namenjajo predlogom na listi B, ki jih predlagatelji na seji vlade predstavijo in med katere bi po mnenju več naših sogovornikov sodilo tudi mnenje ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

A je vendarle presenetljivo, da tega mnenja ni opazil in ministrov nanj opozoril nihče iz njihovih ekip. Gradiva gredo namreč čez več postopkov. Prvo je medresorsko usklajevanje. Naši viri sicer pravijo, da je MNZ mnenje o ustavnosti zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti poslalo v uskladitev zgolj vladni zakonodajni službi. Po medresorski uskladitvi predlagatelj gradivo pošlje generalnemu sekretarju vlade, ki ga objavi v vladnem informacijskem sistemu in je torej vidno vsem ministrstvom. Sledi obravnava na pristojnem vladnem odboru.

Sejo vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve, na kateri so obravnavali predlog notranjega ministrstva, je vodil podpredsednik tega odbora Luka Mesec. Da jo vodi namesto njega, je namreč Mesca po navedbah ministrstva za delo dan pred sejo prosil predsednik tega odbora, notranji minister Poklukar. “Gradivo je bilo paketno obravnavno in nihče od prisotnih ni opazil omenjenega predloga mnenja,” so navedli na ministrstvu za delo. Kot je razvidno iz dnevnega reda seje odbora, je bila ta točka uvrščena na konec predlogov odgovorov na poslanska vprašanja in pobude.

Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Mesec in Levica vztrajata pri dosedanjem stališču o protiustavnosti zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti. “Minister bo zato v prihodnje naredil vse, da koalicija uskladi stališče, ki bo potrdilo in podprlo vsebino zahteve za oceno ustavnosti,” so poudarili na resorju za delo. Tudi več drugih naših sogovornikov je izpostavilo, da bodo koalicijski poslanci na pristojnem parlamentarnem odboru, ki naj bi sprejel odgovor ustavnemu sodišču, težko sledili vladnemu mnenju. V koalicijskih vrstah namreč ni osamljena ocena, da MNZ pod sedanjim vodstvom na področju migracijske politike zastopa enako nehumane in protiustavne ukrepe, kot jih je zagovarjala in sprejela Janševa vlada. Več naših sogovornikov pa se je tudi spraševalo, ali premier Golob podpira mnenje MNZ ali pa morda tudi on ob četrtkovem vladnem odločanju ni poznal njegove vsebine.

Na številna vprašanja, ki smo jih naslovili na notranje ministrstvo in na kabinet predsednika vlade, odgovora danes nismo dobili. Minister Poklukar je na poti v tujino, so poudarjali na njegovem resorju. Po naših informacijah naj bi mediji uradno pojasnilo iz vladnih vrst prejeli jutri, po naših neuradnih informacijah pa naj bi na MNZ strinjanje z Janševimi spremembami migracijske zakonodaje utemeljevali z zaostrenimi migracijskimi razmerami v zadnjem času. Kot še pravijo naši viri, je bil premier Golob z mnenjem MNZ seznanjen in se z njim strinja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje