Google se vrača na slovenske ulice: preverite, v katerih krajih bo snemal

Slovenija 22. Feb 202310:45 2 komentarja
Google avtomobil s kamero za Google Street View
PROFIMEDIA

Po nekaj mesecih premora se marca na slovenske ceste in ulice vračajo Googlovi avtomobili. Z njimi bo ameriški tehnološki velikan posnel 25 slovenskih krajev in mest.

Googlovi avtomobili za snemanje oziroma zajem slik, s katerim spletni velikan osvežuje ulični pogled cest in ulic (Google Street View) na svojih zemljevidih Google Maps, bodo 3. marca spet zapeljali po Sloveniji, so sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca.

Avtomobili s 360-stopinjsko kamero se bodo tokrat osredotočili na snemanje pločnikov in ulic v naslednjih krajih: Kočevje, Mislinja, Črnomelj, Maribor, Ajdovščina, Podgorje, Kranj, Ptuj, Murska Sobota, Koper, Kranjska Gora, Ljubljana, Stara Fužina, Novo mesto, Jesenice, Krško, Vrhnika, Slovenska Bistrica, Velenje, Nova Gorica, Postojna, Ilirska Bistrica, Celje, Žiri.

Urada informacijske pooblaščenke s podrobnejšimi informacijami ne razpolaga. Je pa v branje ponudil pravilnik o posnetkih Google Street View, ki med drugim vsebuje informacije o varovanju zasebnosti.

Prve fotografije ulic narejene pred 15 leti

Prve fotografije je Google v okviru svoje storitve Street View objavil leta 2007, in sicer z ulic San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja. Od takrat je s kamerami na avtomobilih zajel več kot 220 milijard fotografij in prevozil več kot 16 milijonov kilometrov. Storitev ulični pogled je trenutno na voljo v več kot 200 državah po vsem svetu, tudi v delih Arktike in Antarktike.

V Sloveniji je začel Google snemati poleti 2013, posnetke pa je v storitev Street View vključil v začetku leta 2014.

Google za snemanje ulic in drugih bolj ali manj dostopnih lokacij poleg avtomobilov, skuterjev, koles in pešcev z nahrbtno kamero uporablja tudi motorne sani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje