Novi svet RTVS konstituiran, njegov predsednik je Goran Forbici

Slovenija 05. Jun 202318:26 > 21:46 16 komentarjev

Novi svet RTV Slovenija je konstituiran. Njegov predsednik je postal direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS Goran Forbici, namestnica predsednika pa generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare. Ustanovna seja sveta se je sicer začela z zapletom, saj vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough na sejo, ki jo je sklical, ni prišel.

Skoraj enajst mesecev po sprejemu sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija v državnem zboru in dobrega pol leta po potrditvi novele na referendumu je novi svet RTV Slovenija, ki nadomešča dosedanji programski in nadzorni svet, konstituiran.

Za predsednika 17-članskega novega sveta je bil izvoljen direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS Goran Forbici, ki ga je v svet predlagal Varuh človekovih pravic. Njegova namestnica je postala generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare – v svet jo je predlagal Informacijski pooblaščenec.

Svet je med drugim imenoval devetčlansko komisijo, ki bo pripravila razpis za novo upravo javne radiotelevizije.

Goran Forbici
Goran Forbici (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)
Špela Stare
Špela Stare (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Konstitutivna seja se je sicer začela z zapletom. Vršilca dolžnosti generalnega direktorja javne radiotelevizije Andreja Graha Whatmougha, ki je po noveli zakona o RTVS moral sklicati sejo, namreč nanjo ni bilo.

Poslal je vodjo pravne službe Draga Zadergala, ki je bil v prejšnjem mandatu svetovalec v kabinetu premierja Janeza Janše, da bi pojasnil nekatere zadeve, vendar pa so člani sveta menili, da bi se spodobilo, da bi sejo otvoril njen sklicatelj, torej Grah Whatmough. A je, kot so povedali nekateri navzoči, njegova pisarna ostala zaklenjena. Po krajšem odmoru je vodenje seje do izvolitve vodstva sveta prevzela predstavnica zaposlenih Ilinka Todorovski.

Grah Whatmough je kasneje na Twitterju zapisal, da ga “preseneča ‘zaplet’ na današnji konstitutivni seji sveta RTV Slovenija”. Dodal je, da je v sklicu seje jasno navedeno, da so bili nanjo vabljeni samo člani sveta. “Nihče izmed njih sklica ni problematiziral. Nihče izmed njih pred sejo ni prosil za pogovor ali usklajevanje,” je navedel. S tem zapisom pa je svetnike še dodatno razburil.

Čeprav je bilo na seji sveta slišati vrsto ostrih kritik o vodenju RTVS, pa do razreševanja Graha Whatmougha ni prišlo. Kot nam je dejalo več svetnikov, si namreč ne morejo privoščiti rokohitrske akcije, ki pravnoformalno ne bi bila popolnoma premišljena.

So pa vršilcu dolžnosti generalnega direktorja RTVS novi svetniki naložili vrsto nalog. Od torka mora predsedniku sveta dnevno pisno poročati o naročilih nad 20 tisoč evrov oziroma o vseh podpisanih evidenčnih listih za sklenitev pogodbe. Prav tako mora tekoče poročati o vseh podpisanih pogodbah o zaposlitvi in o drugih kadrovskih odločitvah. Svetu RTVS mora predložiti tudi vse podrobnosti o sklenjenih poslih z Galerijo Ažbe trgovina od decembra lani. Kot je razvidno iz aplikacije za prikaz porabe javnega denarja Erar, je namreč javna radiotelevizija omenjeni galeriji za nakup grafik letos plačala dobrih 48.000 evrov. Prav tako svet od Graha Whatmougha pričakuje poročilo o projektu Panorama.

Sejo sveta so sicer, kot je na Twitterju napovedal vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija, prenašali na drugem programu televizije, kar je nekoliko presenetljivo, saj so seje dosedanjega programskega sveta prenašali na MMC TV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje