Han podjetnikom in obrtnikom: Nobene odločitve ne bomo sprejeli brez vas

Gospodarstvo 17. Jun 202217:55 0 komentarjev
Matjaž Han
N1

Predstavniki Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnjem srečanju z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom in njegovo ekipo govorili o sodelovanju pri reševanju izzivov poslovnega okolja. Strinjali so se, da je za slovensko gospodarstvo ključno, da še naprej krepi svojo konkurenčnost.

Han ter državna sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dejan Židan in Matevž Frangež so se srečali s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) pod vodstvom predsednika Branka Meha ter predsednikom SBC Jocom Pečečnikom ter nekaterimi podjetniki. Poudarili so pomen krepitve konkurenčnosti gospodarstva z doseganjem visoke dodane vrednosti, kar je pogoj za nadaljnji razvoj in blaginjo, so po srečanju sporočili iz SBC.

Sogovorniki so spregovorili tudi o vplivu energetske in surovinske draginje na gospodarstvo ter potrebnih ukrepih za lažjo prebroditev energetske krize gospodarstva. Meh je, kot so sporočili z gospodarskega ministrstva, opozoril, da se z energetsko krizo soočajo vsa podjetja in pozval k enakopravni obravnavi poslovnih subjektov pri sprejemu omilitvenih ukrepov za blaženje te krize. Han je pri tem poudaril oblikovanje sklopa ukrepov v okviru t.i. reševalnega kovčka, ki bi ga lahko pravočasno uporabili v primeru zaostritve krize.

Podjetniki so po navedbah ministrstva opozorili tudi na nujnost reševanja problematike davčne obremenitve plač, nagrajevanja strokovnjakov, ki so ključni za razvoj podjetij, pomanjkanje kadra in zmožnosti hitrejšega zaposlovanja tujih delavcev na področjih, kjer jih v slovenskem gospodarstvu primanjkuje. Han je izrazil pripravljenost na reševanje teh izzivov. Glede aktualne socialne kapice pa je dejal, da razume njen namen, vendar ga želi nasloviti s ciljno podporo za razvojna delovna mesta.

Joc Pečečnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Redno mesečno sodelovanje

Minister je sicer podjetnikom in obrtnikom zagotovil: “Nobene odločitve ne bomo sprejeli brez vas.” Da je za doseganje ciljev potreben stalen dialog med podjetniki in državo, so se strinjali tudi v SBC. Sogovorniki so se dogovorili za redno mesečno sodelovanje s ciljem čim hitrejšega reševanja problemov obrtnikov in podjetnikov. Enotni so bili tudi, da Slovenija potrebuje boljše letalske povezave.

Han je na srečanju predstavil še prioritete njegovega mandata in že prve aktivnosti predvsem na področju pospešitve nekaterih zakonov, katerih sprejem je nujen zaradi implementacije evropske zakonodaje. Izpostavil je, da si bo prizadeval za spodbudno poslovno okolje s ciljem zvišanja konkurenčnosti slovenskih podjetij in dodane vrednosti.

“Srečanje ocenjujem kot zelo pozitivno in kot trdno podlago za dobro sodelovanje med državo in nami podjetniki,” je dejal predsednik SBC Pečečnik. Na sestanku so razpravljali tudi o tem, da se slovenskim podjetnikom zagotovi enakopraven položaj pri nakupu slovenskih podjetij v državni ali delni državni lasti, ki jih prodaja država.

“Vitalnega pomena je, da imajo slovenski podjetniki enakopraven položaj pri nakupu slovenskih podjetij v državni ali delni državni lasti, ki jih prodaja država,” so Pečečnika v sporočilu za javnost povzeli pri SBC. Pečečnik je sicer eden od dveh glavnih interesentov za nakup 12,83-odstotnega lastniškega deleža Cinkarne Celje, ki ga prodaja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot je za časnik Finance povedal Pečečnik, je prejšnji upravni odbor DUTB pod vodstvom Francija Matoza sprejetje njegove ponudbe že potrdil, novi upravni odbor pod vodstvom Žige Debeljaka pa zdaj zahteva višjo ponudbo.

“Niti pod razno ne bom dvignil ponudbe za Cinkarno. Še več, raziskal bom, kaj se dogaja v zakulisju. Kdo ruši prodajni postopek DUTB, zakaj ga ruši: ali so to nemara kakšni zasebni interesi. Enkrat moramo priti do dna temu, kakšne zakulisne igre se gremo pri nas,” je za časnik povedal Pečečnik. Dodal je, da je ponudbo v postopku prodaje že dvignil, čeprav je bila že prej višja od tiste drugega interesenta, avstrijske skupine Treibacher Industrie. Po neuradnih informacijah Financ gre za 300 evrov na delnico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!