Pet let muzeja, kjer ni nič tako, kot se zdi

Kultura 04. Okt 202118:28 > 05. Okt 2021 13:52 0 komentarjev

Hiša iluzij, ki se nahaja v središču Ljubljane, letos praznuje pet let odprtja. Ob tej priložnosti so priredili razstavo iluzionističnih poslikav na živa platna. Kot je povedal direktor Dejan Grbič, so v zadnjih letih delovanja presegli tako vsebinska kot finančna pričakovanja. Predvidoma že v naslednjem letu načrtujejo odprtje še enega muzeja v enem izmed večjih evropskih mest.

Hiša iluzij je svoja vrata odprla jeseni leta 2016. Z zagonom projekta so želeli v Ljubljano pripeljati nov tip zabave s t. i. edutainment konceptom, ki združuje zabavo in izobraževanje.

“V začetku smo si postavili cilj 30.000 obiskovalcev v prvem letu delovanja. To je takrat deloval kot optimističen cilj glede na to, koliko imajo druge, podobne institucije v Sloveniji obiska. Ampak smo v prvem letu dosegli več kot 100.000 obiskovalcev in presegli ’top’ cilj za trikrat,” je za N1 povedal direktor muzeja Dejan Grbič. Še bolj ponosni pa so na to, da so uspeli ta obisk tudi zadržati, seveda do leta 2020 in slavne korone, je še dodal.

Medtem ko se podobni majhni muzeji večkrat usmerjajo predvsem k turistom, so oni želeli postati muzej, ki ga bo za svoje vzelo tudi domače občinstvo. “Razmerje tuji vs. domači obiskovalci je tam nekje pol pol. Seveda imamo poleti dosti več turistov, v preostalem delu leta pa imamo več domačih obiskovalcev,” je razložil Grbič.

Leta 2020 so izkoristili zaprtje v času korona krize in ta čas izkoristili za kreacijo novih eksponatov. “Izvedli smo popolno prenovo – prej smo imeli 40 eksponatov, zdaj jih imamo 70. Še vedno snujemo nove, zelo verjetno pa že v naslednjem letu načrtujemo nov muzej v enem izmed večjih evropskih mest,” je še napovedal direktor muzeja.

Ob praznovanju pete obletnice delovanja so v Hiši iluzij gostili umetniško zasedbo Bodypainting Slovenija. Na njenem čelu je mojster poslikav Leon Verdonik, ki slika na živa platna, torej človeška telesa modelov. Ti so se s poslikavami vsebinsko ali vizualno zlili z okolico oziroma obstoječimi eksponati v muzeju.

Na današnji dan je bil vstop za obiskovalce brezplačen.

Hiša iluzij Hiša iluzij
Med pike so nekoga skrili (Vir: Mediaspeed.net)
Bodypainting Slovenija Bodypainting Slovenija
Mediaspeed.net
Bodypainting Slovenija Bodypainting Slovenija
Mediaspeed.net
Bodypainting Slovenija Bodypainting Slovenija
Mediaspeed.net
Hiša iluzij Hiša iluzij
V tem prostoru je Leon Verdonik poslikal modele (Vir: N1)
Hiša iluzij Hiša iluzij
V temi se je dekle zlilo z okolico. (Vir: N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!