Hišne preiskave pri nekdanjem državnem sekretarju

Slovenija 25. Okt 202417:12 1 komentar
Policist DZ
Jan Gregorc/N1

Kriminalisti so v sredo opravili dve hišni preiskavi pri eni fizični osebi. Sumijo jo kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, protipravna premoženjska korist pa po navedbah Policijske uprave Ljubljana znaša več kot 10.000 evrov. Po poročanju portala 24ur.com gre za nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Nejca Brezovarja.

Kriminalisti so v sredo zaradi utemeljenega suma na kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje izvedli dve hišni preiskavi pri fizični osebi, je prvi poročal portal 24ur.com. Kriminalisti sumijo, da si je fizična oseba s kaznivim dejanjem pridobila več kot 10.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Po informacijah portala kriminalisti preiskujejo Nejca Brezovarja, ki je bil v času vlade Mira Cerarja državni sekretar na ministrstvu za javno upravo. Brezovar je potrdil, da so se kriminalisti oglasili pri njemu doma in v službi.

Trenutno je Brezovar sicer zaposlen kot profesor na ljubljanski fakulteti za upravo. Tam so za N1 potrdili, da so kriminalisti v sredo opravili hišno preiskavo v kabinetu enega visokošolskega učitelja. “Preiskava ni bila povezana s poslovanjem fakultete ali delom visokošolskega učitelja na fakulteti, kar se tiče vidika njegovih del in nalog po pogodbi o zaposlitvi,” so zapisali.

Za kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje je predpisana kazen zapora od enega do šestih let.

Nadaljevanje preiskave, ki je vodila k obisku kriminalistov pri Jankoviću

Na Policijski upravi Ljubljana so za N1 pojasnili, da gre za nadaljevanje preiskave gospodarskega kriminala, ki se je začela leta 2021. Leto kasneje so kriminalisti izvedli prve hišne preiskave.

Na podlagi najdenih dokazov pa so začeli nov predkazenski postopek. Januarja letos so opravili 59 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih: in sicer pri 22 fizičnih osebah, 16 pravnih osebah, treh državnih organih in v prostorih organa lokalne skupnosti.

Kot smo poročali januarja, so kriminalisti hišne preiskave takrat opravili tudi na ljubljanski mestni občini in pri županu Zoranu Jankoviću doma. Takrat je odvetnik Janez Koščak pojasnil, da Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom.

Preiskave so potekale tudi v podjetjih Voka Snaga in Energetika Ljubljana. V omenjenih podjetjih so pojasnili, da so preiskave potekale v povezavi z eno sponzorsko pogodbo.

Gospodarska kriminaliteta in korupcija kot ena najzahtevnejših izzivov

Na ljubljanski policijski upravi so še zapisali, da dajejo preiskovanju korupcije poseben poudarek, pozornost pa je usmerjena na področja, kjer so korupcijska tveganja največja. “Eno takšnih področij predstavlja tudi delovanje javnega sektorja. Navedeni primer predstavlja eno izmed preiskav, v katerih je policija kljub prikritosti in posledično težavnosti preiskovanja korupcije uspela priti do dokazov, ki utemeljujejo sum storitve korupcijskih in drugih kaznivih dejanj,” so dodali.

Preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije je eden izmed najzahtevnejših izzivov, so še zapisali. “Policija bo storila vse, da bo s strokovnim, profesionalnim, predvsem pa z zakonitim delom, ljudem nudila visok nivo varnosti na področju odkrivanja in preiskovanja korupcije.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje