Odvetnik Jankovića: pod lupo sponzorske pogodbe z nogometnim klubom in kanal C0

Slovenija 23. Jan 202408:41 > 12:02 26 komentarjev

Na ljubljanski mestni občini in pri županu Zoranu Jankoviću doma so potekale hišne preiskave. Po besedah odvetnika Janeza Koščaka Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom. Po neuradnih informacijah gre za nogometni klub Olimpija. Iz županove pisarne so kriminalisti odnesli več listin, tudi njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki.

Zgodaj zjutraj so potekale hišne preiskave tako v prostorih ljubljanske občine kot pri županu Zoranu Jankoviću doma, so za N1 potrdili na Mestni občini Ljubljana.

“Policijska uprava Ljubljana izvaja obširne operativne aktivnosti na podlagi odredb pristojnega sodišča v okviru preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije,” so sporočili. Preiskave usmerja specializirano državno tožilstvo, več informacij zaradi interesa preiskave policija ne more posredovati, so še dodali.

Z ljubljanske policijske uprave so naknadno sporočili, da hišne preiskave potekajo na širšem območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica.

Okoli enajste ure so kriminalisti odšli iz občinske stavbe, takrat je pred kamere stopil Jankovićev odvetnik Janez Koščak. “Danes se nadaljuje zgodba, ki jo je začela prejšnja vlada Janeza Janše. Državni organ je pod njegovo vlado podal kazensko ovadbo, zato so danes opravili 58 hišnih preiskav, tudi pri županu doma. Ovadba je obsežna, odredba ima 250 strani,” je povedal Koščak. “Menim, da se je župan v tej zgodbi znašel zaradi svojega priimka in po naključju, glavni razlog je njegov priimek,” je še povedal. V preiskavi je po njegovih besedah med 18 in 21 osumljenih. Kdo so drugi osumljenci, še ni znano.

Ljubljanskemu županu očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom.

“Policija pa preiskuje tudi kanal C0. Očitek se glasi, da se je župan zanimal, kaj je z gradbenim dovoljenjem. Mislim, da je osnovna županova naloga in občine, da ugotovi, v kakšni fazi je izdaja gradbenega dovoljenja,” je dodal Koščak.

Policisti so po njegovih besedah iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki, odnesli so tudi računalnik iz tajništva. Ker gre za obsežno dokumentacijo, Koščak domneva, da bo preiskava trajala vsaj nekaj mesecev, “a na koncu pričakuje, da bo tožilstvo po končanem predkazenskem postopku zavrglo ovadbo zoper Jankovića”, je še pojasnil.

Voka Snaga in Energetika Ljubljana: Pri nas so potekale preiskave

Preiskave so potekale tudi v podjetjih Voka Snaga in Energetika Ljubljana, so za N1 potrdili v omenjenih podjetjih. Pojasnili so, da so preiskave potekale v povezavi z eno sponzorsko pogodbo.

Po informacijah portala Necenzurirano naj bi kriminalisti bili tudi na sedežu nogometnega kluba NK Olimpija. Ali je šlo za pogodbe, povezane s klubom Olimpija, v podjetjih za N1 niso razkrili.

Po Erarju je sicer razvidno, da sta aprila 2023 Energetika Ljubljana in Voka Snaga podjetju FC Olimpija nakazali vsaka po 305 tisoč evrov.

Pod lupo še gradbeno dovoljenje za Bellevue

Poleg dveh sponzorskih pogodb za FC Olimpija in izdaje gradbenega dovoljenja za kanal C0 kriminaliste po informacijah N1 zanima tudi izdaja dovoljenj za izgradnjo soseske Bellevue, ki stoji nasproti parka Tivoli. Kaj se je dogajalo? Več o tem v prispevku z naslovom Poleg nakazil Olimpiji in kanala C0 pod lupo še gradbeno dovoljenje za Bellevue.

Dom Zorana Jankovića Dom Zorana Jankovića
Hiša Zorana Jankovića. (Foto: N1)
Mestna občina Ljubljana Mestna občina Ljubljana
Hišne preiskave na ljubljanski mestni občini. (Foto: N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje