Hrup in nizek prelet velikega letala vznemirila Slovence: kaj je bilo v zraku?

Slovenija 08. Nov 202318:16 2 komentarja
C-17
Boeing C-17 (Foto: Airwolfhound/WIKIPEDIA)

Slovence v več krajih je vznemirilo nizko letenje velikega vojaškega letala, ki ga je spremljal tudi hrup. Na nebu nad Slovenijo je bilo eno največjih transportnih letal na svetu, ki ga bo mogoče opazovati tudi v četrtek.

Iz več krajev po Sloveniji so danes poročali o nizkih in glasnih preletih vojaških letal. Že dopoldan so veliko vojaško letalo, ki je letelo nizko, opazovali Mariborčani, kmalu za tem so začela podobna poročila prihajati tudi iz Izole, Kopra, Bleda, Idrije…

Kot so pojasnili v Slovenski vojski, je v teku usposabljanje kontrolorjev zračnega prostora in posadk zavezniškega letala C-17 globemaster, ki je eno največjih strateških transportnih letal na svetu, pilotirajo pa jih tudi piloti Slovenske vojske.

C-17
(Foto: WIKIPEDIA)

Usposabljanje bo potekalo tudi v četrtek, ko bodo v vidnem delu dneva letala preletavala zračni prostor Slovenije v različnih smereh in na nizkih višinah, je sporočila Slovenska vojska.

Aktivnosti skladno z načrti potekajo na treh smereh. Smer 1: Dobrovnik – Lenart – Ruše – Dravograd – Luče – Tržič – Sorica – Col – Divača – Črni Kal – Koper – Piran – Črni Kal – Laze – Ponikve – Celje – Ptuj – Maribor – Dobrovnik.
Smer 2: Dobrovnik – Lenart – Ruše – Dravograd – Vransko – Ponikve – Gotenica – Semič – Radeče – Rogaška Slatina – Ptuj  – Ljutomer – Dobrovnik. Smer 3: Dobrovnik – Dol – Brezovica – Medvode – Sorica – Most na Soči – Laze – Divača – Črni Kal – Koper – Piran – Črni Kal – Ilirska Bistrica – Sodražica – Gotenica – Vojnik – Dobrovnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje