HSE mora do poletja državi vrniti 200 milijonov evrov

Slovenija 06. Mar 202314:00 1 komentar
hse
Srdjan Živulović/BOBO

Slovenski državni holding (SDH) je sprejel sklep, da mora Holding Slovenske elektrarne (HSE) v prvem delu vrniti 200 milijonov evrov sredstev, ki so jih dobili v lanski dokapitalizaciji. Skupna višina dokapitalizacije je sicer lani znašala 492 milijonov evrov. Sredstva bi lahko začeli vračati junija, natančna dinamika pa bo odvisna od razmer, so pojasnili.

Sredstva, prejeta iz naslova naknadnih vplačil države v višini 492 milijonov evrov konec lanskega leta, so skupini HSE omogočila, da je tudi v času energetske krize in izredno povečanih zahtev po zagotavljanju finančnih kritij sposobna ves čas zagotavljati zanesljivo in konkurenčno oskrbo z električno energijo, so zapisali v HSE.

Poslovodstvo, ki ga od lanskega novembra sestavljata generalni direktor Tomaž Štokelj in poslovni direktor Uroš Podobnik, je po njihovih navedbah takoj po nastopu mandata pristopilo k pripravi in izvedbi ukrepov za sanacijo nastalih razmer v skupini.

“Usmerili smo se predvsem v sanacijo likvidnostnih težav ter obvladovanje tveganj iz naslova proizvodnje in trgovanja z električno energijo. Poslovanje HSE je stabilno, izkop premoga je v prvih dveh mesecih letošnjega leta nad načrtom, proizvodnja električne energije iz naših elektrarn pa nemotena in zanesljiva,” je povedal Štokelj.

Projekcije poslovanja skupine HSE kažejo, da bi družba sredstva lahko začela vračati junija, pri čemer ostaja cilj, da mora HSE izvesti vse potrebno, da bo lahko SDH do konca leta 2024 odločil o vračilu vseh naknadnih vplačil kapitala iz leta 2022. “Dejanska dinamika vračil pa bo odvisna od realizacije načrtovane proizvodnje hidroelektrarn skupine HSE in Termoelektrarne Šoštanj ter prihodnjih gibanj cen električne energije,” so še pojasnili v HSE.

Država je dokapitalizacijo izvedla decembra v dveh delih. Najprej je vplačala 300 milijonov evrov, po vladni odobritvi dopolnitve letnega načrta upravljanja SDH pa še 192 milijonov evrov. Odločitev so utemeljili z zahtevno finančno situacijo HSE zaradi spleta negativnih dejavnikov, povezanih z energetsko krizo, zgodovinsko nizke hidrologije v letošnjem letu, ustavitve Teša zaradi stisnitve enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje in nezmožnosti dobave zadostnih količin lignita ter zmanjšane pripravljenosti komercialnih bank za dodatno financiranje kratkoročnih likvidnostnih potreb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje