Ideja za prvi novoletni izlet: Smledniški grad in hrib

Magazin 01. Jan 202208:15 > 08:22 0 komentarjev
Smledniški grad
DDD

Za vzpon na hrib je vedno najboljša motivacija dobra zgodba ali pa dobra malica. Za začetek leta vam priporočamo prijeten in kratek vzpon na Grad Smlednik - grad, ki je nekoč stal na vzpetini vzhodno od Zbiljskega jezera in severno od Šmarne gore. Danes so vidne le ruševine gradu, a otroci bodo navdušeni, da je bil prvi lastnik gradu vitez Ulrih Smledniški leta 1136.

Smledniški grad, imenovan tudi Stari Grad je na manjši vzpetini vzhodno od Zbiljskega jezera in severno od Šmarne gore ter južno od vasi Valburga in Smlednik. Grad je bil zgrajen v romaniki v 12. stoletju. Sestavljala sta ga samostojni obrambni stolp in obrambni jarek. Obnovljen in spremenjen je bil v gotskem obdobju, pozneje pa po potresu leta 1511, ko so v renesančnem stilu dozidali bivalne prostore in obrambne stolpe.

Smledniški grad
DDD

14 rokokojskih kapelic

Grad so obnavljali do leta 1610 in je lep primer razvoja srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji. Ob poti na grad je 14 rokokojskih kapelic Križevega pota, ki se zaključi s kompozicijo treh križev. Kalvarija je bila zgrajena leta 1772 v povezavi s posestjo gradu Valburga.

Razvaline gradu so danes lepa razgledna točka, s katere je vidna Šmarna gora, na zahodu Lubnik, Ratitovec in Julijske Alpe s Triglavom, na severu Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, na jugozahodu pa Polhograjsko hribovje.

Smledniški grad
DDD

20 minut

Na Smlednik se je najboljše povzpeti iz vasi Valburga. Do vrha boste hodili dobrih 20 minut, v tem času pa boste opravili 160 višinskih metrov. Zaradi kratke in nezahtevne poti, srednjeveškega gradu in otroških igral ob njem ter razgledov na vse štiri strani neba je izlet kot naročen za družine z majhnimi otroki. Tik pod gradom sta tudi okrepčevalnica in krajša plezalna pot, ki vodi do obzidja gradu. Do gradu vodi še urejena makadamska cesta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!