“Incident” na mestnem avtobusu: znane nove okoliščine in usoda ravnateljice

Slovenija 29. Avg 202421:49

Znane so nove okoliščine dogodka na ljubljanskem mestnem avtobusu, po katerem je policija najprej sporočila, da je 24-letni državljan Maroka poškodoval otroka, več dni za tem pa, da se dogodek, kot je bil prijavljen, sploh ni zgodil. Veliko kritik je bila deležna ravnateljica Osnovne šole Brezovica Meta Trček, ki je o omenjenem dogodku obvestila starše, obvestilo pa je končalo na družbenih omrežjih in v medijih. Trček je danes pojasnila, da jih je o domnevnem napadu na avtobusu obvestila mati vpletene deklice, obvestilo pa da so pripravili na podlagi izpovedi deklice in njene mame. Zavrnila je očitke, da si je zgodbo izmislila in da je spodbujala sovraštvo.

Ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Brezovica Meta Trček zavrača očitke, da si je v sporočilu staršem izmislila zgodbo o migrantu, ki naj bi na enem od ljubljanskih avtobusov napadel in porezal njihovo učenko.

Spomnimo, da so v začetku junija na novinarski konferenci predstavniki ljubljanske policijske uprave sporočili, da so bili obveščeni o dogodku na avtobusu na območju Ljubljane. Kot so dejali, je 24-letni državljan Maroka na avtobusu ogovarjal potnike in z neznanim predmetom lažje poškodoval otroka. Po dogodku je ravnateljica OŠ Brezovica Trček staršem učencev poslala obvestilo, v katerem je zelo natančno opisala dogajanje na avtobusu.

Konec junija pa so se na policiji ponovno oglasili in dejali, da se je po pregledu varnostnih kamer izkazalo, da se dogodek, kot je bil prijavljen, sploh ni zgodil. Po neuradnih informacijah N1 sta bila osumljenec in otrok tistega dne na avtobusu, vendar do kakršnegakoli stika med njima ni prišlo. Kot so dejali naši viri, do stika med njima ni prišlo niti pred niti po izstopu iz avtobusa, čemur naj bi se policijska preiskava še posebej posvetila.

Kakšno je bilo sosledje dogodkov?

Kot je Trček pojasnila po današnji izredni seji sveta zavoda OŠ Brezovica, je v petek, 31. maja, ko naj bi se napad zgodil, šolska psihologinja prejel obvestilo mame ene od učenk, ki je zapisala, da je neki fant zelo pijan poškodoval njeno hčer in ju skupaj s sestro zasledoval do doma. Šolo je prosila za ukrepanje, psihologinja pa naj bi se pogovorila s prestrašenima hčerkama.

V nedeljo je bila s strani predstavnice sveta staršev o dogodku obveščena tudi razredničarka ene od vpletenih deklic. Kot je povedala Trček, so takrat dobili informacijo, da je mama dogodek prijavila policiji in deklico peljala na urgenco. “Razredničarko sem pomirila, da se bomo z deklicama pogovorili v ponedeljek in poklicali Ljubljanski potniški promet (LPP),” je dodala ravnateljica.

Psihologinja se je v ponedeljek pogovorila z deklicama. Starejša je povedala, da ne ve veliko, saj da je stala na drugem delu avtobusa. “Mlajša je povedala, da je na avtobusu na poti domov stala v zadnjem delu in neznanemu moškemu pobrala list papirja, ki mu je padel. Moški jo je zgrabil za roko in jo z neznanim predmetom poškodoval po roki. Ko je roko vlekla stran, ji je pomagala starejša gospa, ob izstopu pa jima je moški sledil do doma. Ko sta za to povedali mami, je ta poklicala policijo, ki je moškega v okolici doma prijela. Deklica je dodala, da je policija rekla, da je moški migrant,” je povzela dekličino pripoved.

Tiskovna konferenca oš Brezovica
Foto: Denis Sadiković/N1

Psihologinja je deklicama dala nekaj napotkov in se pogovorila z materjo ter o incidentu obvestila LPP. “Ne psihologinja ne jaz nisva bili v stiku s policijo,” je novinarjem povedala Trček. Ker so se po šoli širile govorice, so po besedah Trček hitro pripravili obvestilo za starše in učitelje, da bi jih seznanili s točnimi informacijami o dogodku in jim podali napotke, kako v takšnih situacijah odreagirati. V torek je psihologinja na podlagi dekličine pripovedi pripravila obvestilo in v njem zapisala, da je policija moškega izsledila in odpeljala v azilni dom Vič. Ravnateljica je po lastnih besedah besedilo spremenila tako, da je bil storilec opisan kot neznani moški.

“Pedagoška stroka in policija pravijo, da se, ko otroci poročajo o nasilju, zadeve vzamejo resno, da je treba otroka poslušati in ukrepati. Šola pa ni tista, ki preverja, ali so se stvari zgodile na opisani način. Mi jih moramo zaščititi,” je bila jasna ravnateljica OŠ Brezovica. Ob tem je izpostavila, da je bilo sporočilo namenjeno le staršem in ne za obveščanje širše javnosti ter medijev ter da je v obvestilu jasno izpostavljeno, da so jih o dogodku obvestili starši. “Kar se je dogajalo na družbenih omrežjih in v medijih, ni v moji domeni. Nihče ni pridobil mojega soglasja za objavo, sama nisem bila v stiku z nobenim novinarjem, ki bi prosil, če lahko to objavi,” je dejala Trček.

O razrešitvi ravnateljice niso glasovali

Ob tem je Trček zavrnila vse očitke, ki jih je na njen račun dal direktor inštituta Državljan D Domen Savič. Inštitut je namreč julija na Svet zavoda OŠ Brezovica pri Ljubljani podal pobudo za razrešitev ravnateljice na podlagi spodbujanja sovraštva z laganjem v javnosti. Prejšnji petek so nato na profilu inštituta Državljan D sporočili, da je direktor inštituta Savič na policiji potrdil vsebino ovadbe zoper Meto Trček, v kateri ji očita več kršitev kazenskega zakonika.

Savič, ki je bil na seji sveta zavoda prisoten, je v odzivu dejal, da predsednik, šolniki in predstavniki občine niso poslušali dokazov in niti niso poskušali razumeti, zakaj je nastal problem. “Na koncu se je izkazalo, da je problem, ko aktivni državljan opozori na laži, izmišljotine in problematično komuniciranje, ki vzbuja protibegunska čustva,” je dejal Savič. Kot je opozoril, je LPP že prvi dan v odzivu za medije opozoril, da se dogodek ni zgodil na način, kot je bil prijavljen. “Največji problem je v tem, da se s tem primerom daje bianco menica za širjenje laži, produciranje protibegunskih stališč ter zbujanje sovraštva. In da se na koncu strelja tisti, ki na to opozarja,” je dejal Savič. Ob tem si želi, da bi vsi vpleteni v dogodek komunicirali s trezno glavo, javnost obveščali o stvareh, ki so se res zgodile, in da bi ob objavljanju pazili, kaj govorijo.

Svet zavoda OŠ Brezovica pri Ljubljani je sicer na današnji seji sprejel sklepe, da se o razrešitvi ravnateljice ne glasuje in da jo pri delu podpira. “Glede na to, da je bilo z lažno novico ravnateljici storjene kar nekaj škode, smo sprejeli še en sklep in sicer da ravnateljico in šolo podpiramo v morebitnem iskanju pravnega zadoščenja,” je povedal predsednik sveta Kristijan Musek Lešnik.