Incident na območju Ljubljane: 24-letnik po roki porezal otroka

Konec prejšnjega tedna je 24-letni Maročan na širšem območju Ljubljane z neznanim predmetom lažje poškodoval otroka, ki je bil na mestnem avtobusu. Osumljenca je policija izsledila in ugotovila njegovo identiteto, a ga ni pridržala. Zdaj je v centru za tujce, kjer so mu omejili gibanje.

Policijska uprava Ljubljana je bila v preteklem tednu obveščena o dogodku na avtobusu na območju Ljubljane. Po trenutnih ugotovitvah je znano, da je 24-letni moški, sicer državljan Maroka, na avtobusu ogovarjal potnike in v dogodku z neznanim predmetom lažje poškodoval tudi otroka, ki je bil na avtobusu, je na novinarski konferenci povedal Irfan Beganović iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Policisti so takoj po dogodku začeli aktivnosti, ugotovili identiteto osumljenca in proti “njemu izvedli vse zakonsko predvidene aktivnosti”. Beganović je dejal še, da policija moškega, ko ga je izsledila in ugotovila njegovo identiteto, ni pridržala. “Se pa oseba zdaj nahaja v centru za tujce, ministrstvo za notranje zadeve ji je skladno z določili o mednarodni zaščiti omejilo gibanje,” je dodal. Po njegovih besedah gre za policiji znano osebo.

Zbiranje obvestil in preverjanje okoliščin zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper življenje in telo še vedno potekata. Policija bo o ugotovitvah obvestila pristojno državno tožilstvo. Več pojasnil zaradi zaščite mladoletne osebe policija ni mogla posredovati.

Kje natančno je moški porezal otroka – ali je bilo to na mestnem avtobusu ali po izstopu z avtobusa –, policija še preverja. Več informacij bo posredovala po pregledu nadzornih kamer.

Na vprašanje, zakaj policija osumljenca ni pridržala, so na PU Ljubljana za N1 povedali, da “v trenutku zaznave dogodka niso bili izpolnjeni zakonski pogoji za pridržanje osebe, vendar mu je v nadaljevanju ministrstvo za notranje zadeve oziroma urad za migracije omejil gibanje”. Dodali so, da je to v praksi isto kot pridržanje: omejeno gibanje namreč pomeni, da je nameščen v centru za tujce, ne more ven in torej nima prostih izhodov.

Po družbenih omrežjih se je medtem razširilo obvestilo, ki ga je ravnateljica ene od šol na širšem območju Ljubljane posredovala staršem osnovnošolcev. Kot je razvidno iz sporočila ravnateljice, se je “neprijeten in zaskrbljujoč” dogodek zgodil minuli petek po pouku.

Ravnateljica je zapisala, da sta se učenki peljali z mestnim avtobusom, ko se je eni od njiju približal neznanec, jo vlekel za roke in jo ob tem porezal po roki. Mladostnicama je na pomoč priskočila starejša gospa, še piše v obvestilu staršem, a kljub temu jima je moški sledil do doma. Kaj se je zgodilo, sta učenki povedali staršem, ti pa so takoj poklicali policijo.

“Starši so učenko, ki je bila poškodovana, po dogodku odpeljali na urgenco, kjer je dobila ustrezno pomoč,” je pojasnila in dodala, da so se v šoli z deklicama že pogovorili in jima dali nasvete, kako ravnati samozaščitno v podobnih primerih. “V navezi smo bili tudi s starši učenk, ki so seveda upravičeno vznemirjeni.”

Po besedah ravnateljice so se obrnili še na podjetje LPP, ki bo na pobudo šole policiji posredovalo posnetke nadzorne kamere. Obvestilo je ravnateljica zaključila s pozivom staršem: “Če zaznate dodaten strah med svojimi otroki, vas prosim, da se z njimi o tem pogovorite. Nasveti, ki jih predlagam, so, da se ob neprijetnih soočenjih obrnejo na odraslo osebo, ki je v bližini, neposredno na voznika avtobusa, glasno pokličejo na pomoč ali pa številko 113. Pomembno je, da o dogodku čim prej povedo odrasli osebi doma ali v šoli, da se lahko nanj tudi čim bolj učinkovito odzovemo in predvsem v prihodnje preprečimo.”